Több mint 90 százalékos részvétel mellett a szavazatok 98 százalékát szerezte meg a ruandai elnök

Szinte az összes szavazatot besöpörte a pénteki ruandai elnökválasztáson a 17 éve hatalmon lévő elnök, Paul Kagamé, így újabb hét évig irányíthatja az afrikai országot.

Kalisa Mbanda, a választási bizottság vezetője közölte szombatra virradóra, a szavazatok 80 százalékának összeszámlálása alapján, hogy Kagamé a voksok 98,66 százalékát gyűjtötte össze, és nyilvánvaló, hogy megnyerte a választást. A részvételi arány feltehetően meghaladta a kilencven százalékot.

Kagamét immár harmadszor választották meg újabb hét évre államfőnek. Az 59 éves politikus a népirtás 1994-es lezárása óta gyakorlatilag nem enged másnak beleszólást a politikába.

A 2003-as és a 2010-es választásokon a szavazatok 95, illetve 93 százalékát szerezte meg. 2015-ben a választáson részt vett ruandaiak 98 százaléka olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely további hivatali időt tesz lehetővé számára.

A pénteken tartott elnökválasztáson Kagaménak két kihívója volt, a zöldpárti Frank Habineza és egy független jelölt, Philippe Mpayimana, aki az elmúlt 22 évet emigrációban töltötte. Semmi esélyük nem volt arra, hogy kiszorítsák Kagamét a hatalomból.

A tuszi (tutszi) népcsoporthoz tartozó Kagamé az emigrációban megalapított Ruandai Hazafias Front élén állva véget vetett az 1994-es népirtásnak, amelynek során akár egymillió tuszit és mérsékelt hutut is megölhettek száz nap leforgása alatt. A többségben lévő hutu milíciák a hutu többségű kormánnyal karöltve etnikai tisztogatást hajtottak végre a kisebbségben lévő, de hagyományosan vezető szerepet betöltő tuszik és a mérsékelt, a népirtással egyet nem értő hutukkal szemben.

Kagamé elnöksége alatt az új kormánynak nemcsak a rendet és a biztonságot kellett helyreállítania és a gazdaságot újjáépítenie, de gondoskodnia kellett arról is, hogy az emberek feldolgozzák a történteket. Ebben kulcsszerepe volt Kagaménak, aki ezzel nemzetközi elismerést szerzett. A politikust azonban egyre gyakrabban vádolják bírálói és emberi jogi csoportok jogsértésekkel, a független média elhallgattatásával és az ellenzékiség elnyomásával. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.