Fabiny Tamás: Aki bajban van, azt fogadnunk kell, legyen az keresztény vagy nem keresztény

politika
2017 augusztus 06., 03:41
comments 351

"Ami igazán furcsa, hogy az egyházban sem értik – és ezt újra és újra el kell magyaráznom –, hogy nem a nyakló nélküli bevándorlást akarjuk," mondta Fabiny Tamás, az Északkeleti Egyházmegye evangélikus püspöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában. De egyes emberen segíteni kell, tette hozzá, koordinációval, ujjlenyomattal, regisztrációval.

"De az nagyon szomorú, hogy ezt követően azokat sem tudjuk fogadni, akik bizonyíthatóan éhínség, terror, nyomor, klímaváltozás elől jönnek,"

mondta Fabiny. Szerinte mára általános lett az elutasítás, pedig

"aki bajban van, azt fogadnunk kell, legyen az keresztény vagy nem keresztény."

A püspök elmesélte egy németországi élményét, ami egy egyházi fenntartású integrációs házban történt. A kétemeletes épületben mindenféle nációjú ember élt, afganisztáni, csecsen, szíriai, iraki. Ottjártakor éppen az önkormányzat emberei tartottak nekik foglalkozást, mert a menekültek nem ismerték a szelektív hulladékgyűjtést. Fabiny szerint meglepő és örvendetes az volt, hogy a lakók egyöntetűen azt mondták, hogy ezután figyelnek a szelektálásra.

"Vagyis a befogadó közösség igényelheti, hogy megtartsák a szabályait, a befogadott pedig kifejezheti, hogy át akarja venni ezeket a normákat, és akkor nem küldik haza, nem ültetik fel egy repülőgépre. Sok ilyen integrációs házra lenne szükség."

Szerinte sok a jó szándékú ember ma Magyarországon, ha hallják a pozitív példát, sokan követni fogják. De ha "a  kérdést a mai politikai propaganda szavaival tesszük fel, talán kisebbségben vagyunk," mondta. 

"Nekünk keresztényként nem olyan igazgatási-technikai kérdésekre kell megfelelnünk, mint hogy például a kerítés vagy a sűrűbb zöldhatár-járőrözés-e a hatékonyabb megoldás, hanem arra, hogy a gyűlölet vagy az irgalmasság hangja válik-e normává."

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a Soros-plakátokról, Fabiny úgy válaszolt, hogy "nem szorulhatunk rá olyan eszközökre, mint a félelemmel vagy az ellenségképpel való riogatás." Szerinte a világban tényles súlyos veszélyek fenyegetnek bennünket, ha az ember ezeket látja, "még binkább arra van szükség, hogy megtérjek, és rendezzem kapcsolatomat Istennel." 

"Ha ma ezt látnám az emberekben, nem pedig csak a sopánkodást, hogy mi lesz a keresztény Európával, és ha nem csak ellenségkeresésben látnák a kiutat, hanem azt mondanák, „mindez arra figyelmeztet engem, hogy az Istennel való kapcsolatomat rendezzem”, akkor azt mondhatnánk, hogy a jelenlegi kataklizmának lehet értelme, célja, és az átélt nyomorúságok Istenhez közeledésünkhöz vezetnek."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.