Chicago szembeszáll a Trump-kormányzattal, hogy ne kelljen kitoloncolnia a bevándorlókat

külföld
2017 augusztus 07., 04:20
comments 34

Chicago egy szövetségi kereset beadásával fogja folytatni harcát Donald Trump amerikai elnök bevándorlási politikája ellen, mivel meggyőződésük szerint törvénysértő lenne, ha a szövetségi kormány megvonná a közbiztonság javítását szolgáló támogatásokat az úgynevezett menedékvárosoktól - jelentette be vasárnap Rahm Emanuel, az illinois-i metropolisz polgármestere.

Rahm Emanuel azt mondta, „nem hagyjuk magunkat az értékeink megváltoztatására rákényszeríteni, befogadó város vagyunk, és az is maradunk”.

A vonatkozó keresetet hétfőn nyújtják be.

Illetékesek szerint Washington új pályázati feltételeket készül bevezetni a közbiztonság fejlesztését szolgáló támogatások odaítélésénél, elvárva a pályázó városoktól, hogy osszák meg információikat a szövetségi bevándorlási hatóságokkal. A város vezetői ugyanakkor azt állítják, hogy a tervezett feltételek alkotmánysértőek.
Chicago tavaly mintegy 2,3 millió dollárhoz (hozzávetőleg 590 millió forinthoz) jutott az ilyen célú szövetségi támogatásból, és az összeget rendőrségi gépjárművek beszerzésére fordította.

A szövetségi kormányzat azért várja el a városoktól az információmegosztást, mert országszerte vadásszák az illegálisan az Egyesült Államokba érkező bevándorlókat, hogy kitoloncolhassák őket. Közben viszont nagyjából 300 város, köztük Chicago, nem akarja kiadni az adatait a szövetségi bevándorlási hatóságoknak, mert attól tartanak, hogy ha ez megtörténik, akkor a városok lakói a kitoloncolástól félve nem merik majd értesíteni a rendőrséget egy rakás bűnténynél, a városvezetők érdeke azonban inkább az, hogy minden bűntényt bejelentsenek.

Donald Trump egyik első, január 25-én kelt elnöki rendelete értelmében a republikánus kormányzat megvonja a szövetségi közbiztonsági támogatást ezektől a városoktól, ha nem működnek együtt a szövetségi bevándorlási és rendfenntartó erőkkel az illegálisan ott-tartózkodók kitoloncolásában.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter tíz napja megismételte, hogy a szóban forgó nagyvárosok dollármilliókat fognak veszíteni a szövetségi támogatások elosztására létrehozott új pályázati rendszerben, ha nem toloncolják ki az illegális bevándorlókat.

Ian D. Prior, az igazságügyi minisztérium szóvivője, akitől újságírók reagálást kértek Rahm Emanuel bejelentésére, vasárnap e-mailes válaszában azt írta: „2016-ban több embert öltek meg Chicagóban, mint New Yorkban és Los Angelesben együttvéve. Úgyhogy különösen tragikus, hogy a polgármestert kevésbé aggasztják ezek a megdöbbentő számok, mint az, hogy az idejét és az adófizetők pénzét bűnöző idegenek védelmére költse, még nagyobb kockázatnak téve ki Chicago közbiztonságát”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.