Chicago szembeszáll a Trump-kormányzattal, hogy ne kelljen kitoloncolnia a bevándorlókat

Chicago egy szövetségi kereset beadásával fogja folytatni harcát Donald Trump amerikai elnök bevándorlási politikája ellen, mivel meggyőződésük szerint törvénysértő lenne, ha a szövetségi kormány megvonná a közbiztonság javítását szolgáló támogatásokat az úgynevezett menedékvárosoktól - jelentette be vasárnap Rahm Emanuel, az illinois-i metropolisz polgármestere.

Rahm Emanuel azt mondta, „nem hagyjuk magunkat az értékeink megváltoztatására rákényszeríteni, befogadó város vagyunk, és az is maradunk”.

A vonatkozó keresetet hétfőn nyújtják be.

Illetékesek szerint Washington új pályázati feltételeket készül bevezetni a közbiztonság fejlesztését szolgáló támogatások odaítélésénél, elvárva a pályázó városoktól, hogy osszák meg információikat a szövetségi bevándorlási hatóságokkal. A város vezetői ugyanakkor azt állítják, hogy a tervezett feltételek alkotmánysértőek.
Chicago tavaly mintegy 2,3 millió dollárhoz (hozzávetőleg 590 millió forinthoz) jutott az ilyen célú szövetségi támogatásból, és az összeget rendőrségi gépjárművek beszerzésére fordította.

A szövetségi kormányzat azért várja el a városoktól az információmegosztást, mert országszerte vadásszák az illegálisan az Egyesült Államokba érkező bevándorlókat, hogy kitoloncolhassák őket. Közben viszont nagyjából 300 város, köztük Chicago, nem akarja kiadni az adatait a szövetségi bevándorlási hatóságoknak, mert attól tartanak, hogy ha ez megtörténik, akkor a városok lakói a kitoloncolástól félve nem merik majd értesíteni a rendőrséget egy rakás bűnténynél, a városvezetők érdeke azonban inkább az, hogy minden bűntényt bejelentsenek.

Donald Trump egyik első, január 25-én kelt elnöki rendelete értelmében a republikánus kormányzat megvonja a szövetségi közbiztonsági támogatást ezektől a városoktól, ha nem működnek együtt a szövetségi bevándorlási és rendfenntartó erőkkel az illegálisan ott-tartózkodók kitoloncolásában.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter tíz napja megismételte, hogy a szóban forgó nagyvárosok dollármilliókat fognak veszíteni a szövetségi támogatások elosztására létrehozott új pályázati rendszerben, ha nem toloncolják ki az illegális bevándorlókat.

Ian D. Prior, az igazságügyi minisztérium szóvivője, akitől újságírók reagálást kértek Rahm Emanuel bejelentésére, vasárnap e-mailes válaszában azt írta: „2016-ban több embert öltek meg Chicagóban, mint New Yorkban és Los Angelesben együttvéve. Úgyhogy különösen tragikus, hogy a polgármestert kevésbé aggasztják ezek a megdöbbentő számok, mint az, hogy az idejét és az adófizetők pénzét bűnöző idegenek védelmére költse, még nagyobb kockázatnak téve ki Chicago közbiztonságát”. (MTI)