Új szolgáltatás Szaúd-Arábiában: szolgaházhozszállítás

külföld
2017 augusztus 08., 05:42
comments 81

"A lány házhoz jön", hirdeti legújabb szolgáltatását a rijádi Kálid Király Nemzetközi Repteret üzemeltető Riyadh Airports Company. A nappalira nyíló repülőajtóval illusztrált ajánlat lényege, hogy a gépről egyenesen munkáltatójuk otthonába szállítanák a külföldről repülővel érkező, a megszólítás alapján jellemzően nőnemű kisegítő személyzetet. "Tawsalak szolgáltatásunkkal egyenesen otthonába szállítjuk új cseléd[lányát]" - áll a hírdetésen.

link Forrás

A szolgáltatást a szaúdi twitterezők vegyesen fogadták. Voltak, akik szerint jó, hogy a jövőben nem kell a reptéren, a tömegből kiszúrniuk az új cselédet. Mások szerint viszont ezzel úgy kezelik a személyzetet, mintha csak tárgyak lennének. Megint mások szerint így akarják megakadályozni a szökésüket. Ez utóbbi csak félig tréfa: Szaúd-Arábiában több tízezer külföldi, jellemzően dél-ázsiai nőt foglalkoztatnak cselédként, sokukat pokoli körülmények között tartva. És mert a szabályok szerint a vendégmunkások csak munkáltatójuk engedélyével válthatnak munkahelyet vagy hagyhatják el az országot, gyakorlatilag is rabságban tartják őket. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.