Észak-Korea Guam, vagyis egy amerikai terület elleni rakétacsapással fenyegetőzik

külföld
2017 augusztus 09., 04:35
comments 224
  • Hát, ez gyorsan eszkalálódott.
  • Donald Trump úgy érezte, hogy Kim Dzsongun a szokásosnál durvábban fenyegetőzött, ezért kedden az amerikai elnököktől szokatlan keménységgel fenyegette "dühvel és tűzzel" Észak-Koreát.
  • Erre válaszul Észak-Korea már egy amerikai terület, Guam lerakétázásáról kezdett beszélni.
  • Trump kemény retorikájával kicsit sarokba is szorította magát.

Nem hagyta válasz nélkül Donald Trump tűzzel és dühvel fenyegetőzését az észak-koreai rezsim. Pár órával Trump nyilatkozata után, amiben az amerikai elnök arra a hírre reagált, hogy az amerikai hírszerzés adatai alapján Észak-Koreának immár van az immár szintén létező interkontinentális ballisztikus rakétáira szerelhető atomtöltete, előbb az észak-koreai hadsereg, majd az egypárt hivatalos szócsövének számító állami média is azt közölte, hogy az ország vezetése egy Guam elleni rakétacsapást fontolgat. Guam, a 163 ezer lakosú, 544 négyzetkilométeres, vagyis nagyjából budapestnyi mikronéziai sziget az Egyesült Államok területe, megtámadása nyilt hadüzenet lenne. A 2015-ös népszámlálási adatok alapján a szigetnek 3580 koreai származású lakója is van. A sziget az amerikai légierő fontos bázisa, olyan stratégiai bombázók támaszpontja, amelyek akár Észak-Koreát is támadhatják. A rezsim fenyegetése szerint közepes vagy nagy hatótávölságú rakétákkal támadhatják.

Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya Trump beiktatása óta egyre feszültebbé válik, és a helyzet egyre gyorsuló tempóban romlik. Az északi rezsim előbb több rakétakísérlettel bizonyította, hogy immár rendelkezik az Egyesült Államok kontinentális területeit is elérni képes rakétákkal. Emiatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton szigorította az országgal szembeni gazdasági szankciókat, amit az északi rezsim az ország szuverenitásának megsértéseként értékelt. A felfokozódó retorika közben érkezett a hír a nukleáris csapásmérő kapacitás megszerzéséről, ami végleg kiélezte a helyzetet.

Észak Korea ugyan már 2006-ban kísérleti atomrobbantással bizonyította, hogy elvben képes atombombát gyártani, 2017-ig nem rendelkezett olyan rakétával, amivel az Egyesült Államokat is fenyegethette volna, és bizonyítottan még most sem rendelkezik olyan atomtöltettel, amit rakétára lehetne szerelni. Az amerikai hírszerzés értesülése, hogy valójában már van ilyen töltetük, azért jelentős, mert Észak-Korea ezzel már nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is atomhatalommá vált.

A hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA szerdai jelentése szerint Észak-Korea a saját gyártású Hwasong-12 nagy hatótávolságú rakétáival tűzgyűrűt vonna Guam köré.

Ez a szintű nyílt fenyegetőzés új elem a két ország viszonyában, szintet léptek a retorikában. Ebben Donald Trump Kim Dzsongun partnerének bizonyult. Trump azzal indokolta saját, az amerikai diplomáciában szokatlanul direktnek számító fenyegetőzését, hogy Kim maga is "nagyon, a megszokottnál fenyegetőbb volt". Egyelőre nem teljesen világos, hogy mit remél ettől a stratégiától, egyes elemzők a nixoni őrültstratégiát vélik felfedezni benne - vagyis azt, hogy túlzó megnyilatkozásaival elhiteti magáról, hogy valóban képes meglépni az elképzelhetetlent. A BBC washingtoni tudósítója, Anthony Zurcher szerint azonban nyilvánvaló különbség van aközött, amikor Kim Dzsongun fenyeget tűzzel és pusztítással, és aközött, ha a világ legnagyobb szuperhatalmának elnöke ígér "precedens nélküli tüzet és pusztítást". Már csak azért is, mert ezzel belekényszerítheti önmagát egy Észak-Korea elleni pusztító csapásba, vagy saját hitelességét kockáztatja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.