Trump magyar tanácsadója "baloldali ál-gyűlöletbűncselekményektől" retteg

2017 augusztus 9., szerda 9:08
79

Augusztus 5-én, szombaton bomba robbant Minneapolis elővárosában egy muszlim imaháznál. Donald Trump, aki általában mindenkit megelőzve szokta saját, terrorellenesnek mondott, de külsőségeiben inkább tisztán muszlimellenes politikáját propagálva elítélni ezeket a jellemzően külföldön elkövetett támadásokat, azóta nem szólalt meg erről az Egyesült Államok területén elkövetett, minden külsősége alapján terrortámadásnak tűnő esetről.

Ráadásul ez nem először történik meg. Trump februárban percekkel egy párizsi támadás híre után már azt írta a Twitteren, hogy "egy új radikális iszlám terrorista [sic!] épp támadott a Louvre múzeumban párosban. Turistákat zártak le [sic!]. Franciaország megint pengeélen táncol. USA LEGYÉL OKOS". Májusban viszont két napjába tellett, hogy részvétét fejezze ki egy portlandi, tehát amerikai földön elkövetett terrortámadás áldozatainak. A támadó akkor egy fehér felsőbbrendűségben hívő náci volt, aki előbb két muszlim nőt kezdett sértegetni, majd megölt két embert, egyet pedig megsebesített, akik a megtámadott nők védelmére keltek. Pár napra rá még a folyamatban levő londoni késelős terrortámadás közben a saját beutazási tilalmát propagálva posztolt.

Most nemzetbiztonsági tanácsadója, a magyar származású Gorka Sebestyén próbálta megvédeni Trumpnak ezt a fura szokását. Két érve volt. Az egyik, hogy a minnesotai támadás akár "ál-gyűlöletbűncselekmény" is lehetett, mert Gorka szerint az elmúlt fél évben több ilyen is történt. Hogy pontosan mire gondolt, azt sajnos nem fejtette ki, az MSNBC reggeli műsorában pedig nem kérdeztek vissza rá. Ezek a reggeli műsorok az USA-ban se színvonalasabbak a magyar tévék reggeli műsorainál, vagyis Gorka ideális szereplőjük. Trump tanácsadója ugyan előszeretettel hivatkozik magára doktorként, az amerikai tudományos elit inkább körberöhögi ezért. Gorka ugyanis nem valami neves biztonságpolitikai képzésen szerezte a doktoriját, hanem a budapesti Corvinus Egyetemen Lánczi Andrásnál, aki nem számít a terrorizmus nemzetközileg elismert szakértőjének. Gorka doktorijában ráadásul ha egyáltalán, akkor kizárólag elavult, vitatott hitelességű és tudományos értékű szakirodalomra hivatkozott csak.

Gorka az ál-gyűlöletbűncselekmény rémképén túl még azzal tudta védeni Trumpot, hogy az általában még folyamatban levő terrortámadások közben posztoló elnök ebben az esetben meg akarja várni a nyomozás végeredményét, nehogy elhamarkodottan alkosson véleményt. Ezt a minnesotai muszlim-amerikaiak elég képmutatónak érzik. "Sértőnek és felháborítónak tartom ezt a nyilatkozatot. Donald Trump még sose várt a nyomozás eredményére, ha egy támadást muszlimok követtek el. Ez képmutatás, és különben is, mi akadályozza az elnököt abban, hogy együttérzését fejezze ki a megtámadottakkal?" - mondta erre Asad Zaman, a minnesotai muszlim-amerikai társaság elnöke a Buzzfeednek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt