Nagyságrendekkel jobb könyvből tanulnak a romániai diákok, mint a magyarok

2017 augusztus 10., csütörtök 8:21

"Egyszerűen felüdülés volt ezt a könyvet átolvasni, nagyságrendekkel jobb, mint a Magyarországon használt tankönyvek."

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke foglalta ezzel össze véleményét a Magyar Nemzetnek a román oktatási minisztérium gondozásában kiadott, ötödikes általánosoknak íródott magyar nyelv és irodalom tankönyvről, ami innen online is letölthető. 

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának vezetőtanára szerint a Bartalis Boróka, Köllő Zsófia, Orbán Zsuzsa-Lilla, Pápai Barna, Szőcs Hedviga, Tamás Adél szerzőcsapat által szerkesztett kiadvány "több szempontból is példamutató". 

Legnagyobb előnye, ahogy arra a könyv elején közölt román alaptanterv alapvetései is utalnak, hogy kompetenciaalapú megközelítéssel él, ellentétben a magyar tanterv lexikális tudásra építő felfogásával. Arató szerint az is előremutató a román tankönyvben, hogy integráltan közelíti meg a nyelvtan, az irodalom és a kommunikáció területeit. 

A Magyar Nemzet egy példát is bemutat: a hangutánzó szavakat állathangokon keresztül mutatja be a diákoknak, innen indulva közelítik meg előbb az állati kommunikációt és a hangutánzó szavak nemzetközi példáit. A könyv Arató szerint nagyon gyakorlatias, jól és megfelelő arányban használja a kortárs meséket és a modern irodalmat, remekül hangolja össze a nyelvészet és kommunikációs ismereteket, és 

 "aki ebből a könyvből tanul, az biztosan jól fog szerepelni a PISA-teszten".  

"Ennek a korosztálynak ilyen jól szerintem még senki nem foglalta össze a kommunikáció sajátosságait, mint a szerzők" - lelkendezett a könyvet olvasva Arató László, aki szerint a magyar irodalomtanítás tanterv mereven ragaszkodik a kronologikus szemlélethez, Romániában viszont ezen rég túlléptek. 

A lap megszólaltatta Mendrey Lászlót,  a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét, aki maga is magyar tanár, és ő is méltatta a román tankönyvet amely alapvető kompetenciákra fókuszál a nyelvészkedés helyett, befogadhatóbb szövegekkel dolgozik a könyv azokkal szemben, amikkel a magyar tanterv próbálkozik. (Magyar Nemzet)