Elhunyt a világ legidősebb férfija, a holokauszttúlélő Jiszrael Krisztal

Tbg
GYÁSZ
2017 augusztus 11., 17:36
comments 119

Egy hónappal azelőtt, hogy betöltötte volna 114. életévét gyors lefolyású betegségben elhunyt Izraleben a világ legidősebb férfija, Jiszrael Krisztal aki túlélt két világháborút is, ráadásul a második Auschwitzban.

Krisztal és családja
photo_camera Krisztal és családja Fotó: DVIR ROSEN/AFP

Krisztalt 2014-ben hivatalosan is a világ legidősebb férfijának választotta a Guinness rekordok könyve.

Krisztal Lengyelországban született Zarnowban, majd miután elvesztette szüleit az első világháborúban, Lódz városába költözött és kisboltot nyitott. Itt alapított családot is, ám miután 1939-ben bevonultak a nácik, a gettóba került.

Ott meghalt mindkét gyermeke, feleségével együtt pedig átszállították Auschwitzba 1944-ben, ahol az asszony is elhunyt. Krisztal viszont éppenhogy túlélte, amikor megtalálták 1945 májusában, már csupán 37 kilót nyomott.

Mint mesélte, az orosz katonák által osztogatott cukorkák mentették meg az életét.

Krisztal 1950-ben költözött a frissen alapított Izraelbe, ekkor már második feleségével és egy fiával, később újabb született, majd unokái és dédunokái is lettek.

Krisztal folytatta korábbi szakmáját, kisboltot üzemeltetett. Ő volt az, aki több mint százévesen tartotta meg bar-micvóját, mivel az eredeti lakomát elsöpörte az első világháború.

„Mindannak ellenére, amin túlment, elvesztette az egész családját a holokausztban, mindig is tele volt optimizmussal, és meglátta a fényt és a jót mindenben” - emlékezett róla lánya az izraeli Haaretznek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.