Tűzőgéppel bántalmaztak egy hongkongi politikust Messi fényképe miatt

külföld
2017 augusztus 11., 12:28
comments 46

A legfőbb hongkongi demokrata párt egyik tagja, Howard Lam állítása szerint valószínűleg kínai titkos ügynökök elrabolták és megkínozták őt, amiért egy fényképet próbált eljuttatni a nemrég elhunyt Liu Hsziao-po Nobel-békedíjas kínai ellenzéki aktivista özvegyéhez - közölte pénteken pártja.

Howard Lam pénteki sajtótájékoztatóján újságíróknak elmondta, hogy (helyi idő szerint) csütörtök délután a nyílt utcán ismeretlenek megragadták és betuszkolták egy autóba, ahol elkábították. Amikor magához tért, észrevette, hogy támadói megkötözték. Az ismeretlenek a Pekingben beszélt mandarin nyelvjárásban faggatták őt a fényképről és Liu Hsziáról, Liu Hsziao-po özvegyéről.

photo_camera Fotó: FELIX WONG/AFP

Lam elmondása szerint támadói ezután többször is gyomron vágták, és azt mondták neki: tudják, hogy keresztény, ezért "egy keresztet szeretnének neki adni", majd egy tűzőgéppel több kereszt alakú sebet ejtettek a férfi combjain. Sebeit később az újságíróknak is megmutatta.

A politikai aktivistát ezután ismét elkábították, majd a tengerparton tért magához. Lam kijelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben a hongkongi rendőrségen, amely egyelőre nem kommentálta az esetet.

Lam még a múlt hónapban, Liu halála előtt nem sokkal írt egy levelet a spanyol FC Barcelona labdarúgócsapatának, amelyben egy dedikált fényképet kért a csapat egyik játékosáról, az argentin Lionel Messiről. Az aktivista azzal indokolta kérését, hogy meggyőződése szerint az felvidítaná a végstádiumú májrákban szenvedő ellenzéki aktivistát, aki nagy rajongója volt a labdarúgásnak és az említett labdarúgónak.

Mivel a fénykép már Liu halála után érkezett meg, Lam úgy döntött, hogy eljuttatja azt Liu Hsziához, Liu özvegyéhez.

A demokrata politikus esete kapcsán Hongkongban ismét felerősödtek azok az aggodalmak, amelyek szerint Peking meg akarja szorongatni a kínai fennhatóság alatt álló várost. 

Hongkong 1997. július 1-jén tért vissza kínai uralom alá, de Peking beleegyezett, hogy az "egy ország, két rendszer" elve alapján széleskörű autonómiát biztosít a városnak. Hongkong kormányzóját viszont nem a város lakói választják meg, hanem egy 1200 fős bizottság, amelyben többnyire Pekinghez lojális tagok ülnek. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.