Uzsorásoknak pénzt behajtó idős nőket ítéltek el Kínában

külföld
2017 augusztus 11., 10:28
comments 32

Egy kínai bíróság egy idős nőkből álló csoport 14 tagját ítélte el, összesen 11 évet kaptak. A Henan tartományban tevékenykedő nőket a helyi sajtóban csak nagyigangként emlegették, és pénzbehajtóként tevékenykedtek. A vádirat szerint az 50 és 70 év közötti nők többek között hangosbeszélőt használtak arra, hogy megfélemlítsék és megalázzák a fizetéssel csúszó embereket. 

Az ítélet szerint a nők olyan provokatív és felkavaró tevékenységben vettek részt, ami nagyon emlékeztetett egy szervezett bűnözői csoport működésére. 

A tárgyalás során az is kiderült, hogy a többségében munka nélkül élő nőket helyi adósságbehajtó ügynökség környékezte meg, az adósságok behajtásáért cserébe 30 dollárnyi jüant és ebédet kaptak.  

Volt, hogy a fizikai erőszaktól sem riadtak vissza: előfordult, hogy ütögetni kezdték, aki tartozott az ügynökségnek, de olyan is volt, hogy leköpték a fizetéssel elmaradt helyieket. A leggyakoribb taktika viszont az volt, hogy hangosan addig gyalázták az áldozatukat, amíg nem fizetett. 

2015-ben az is előfordult, hogy nyolcan nyilvánosan vetkőzni kezdtek a nem fizető férfi adósok előtt, hogy ezzel hozzák kellemetlen helyzetbe őket. 

A Financial Timesnak nyilatkozó kínai ügyvéd szerint az uzsorások használják ezeket a módszereket előszeretettel: rászállnak áldozatukra, és addig sanyargatják őket, amíg nem fizetik vissza az átlagos kamatozásnál jóval durvábban megnőtt tartozásukat. 

Kínában az elmúlt években nagyon elterjedtek a különféle nem hivatalos, illegális hitelezési megoldások, melyek a hivatalosnál sokszor nagyobb kamattal dolgoznak, és nem ritka az sem, hogy a behajtók a végén erőszakos módszerekhez nyúlnak. A Financial Times cikke szerint a leggyakoribb erőszakos módszernek még mindig az emberrablás számít. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.