A magyar kormány 15 millióval támogatja a líbiai parti őrség kiképzését

külföld
2017 augusztus 18., 19:15
comments 177

Egy pénteken megjelent kormányhatározat szerint a kormány „megerősíti elkötelezettségét az Európát fenyegető illegális migrációs hullám megfékezése iránt, továbbá fenntartja álláspontját, miszerint a migráció kiváltó okait Európa határain kívül kell kezelni”.

A szöveg szerint a magyar kormány elismeri az Európai Unió Földközi-tengeri missziójának, az EUNAVFOR Med Sophiának az eredményeit, melynek célja, hogy visszaszorítsa az emberkereskedelmet és az embercsempészetet a térségben, és megelőzze, hogy még több ember vesszen a tengerbe.

A szöveg szerint a magyar kormány a művelet keretében a líbiai parti őrség kiképzéséhez egyszeri 50 000 eurós (~15 millió forint) nemzeti támogatást ajánl fel a magyar költségvetésből. A kormányhatározat szerint Szijjártó Péter külügyminiszternek augusztus végéig kell elintéznie a kifizetést.

Menekültek gumicsónakban egy idén májusi mentéskor.
photo_camera Fotó: Christian Marquardt/NurPhoto

Az EUNAVFOR MED Sophia műveletet az Európai Unió indította 2015 júniusában, hogy elősegítse az migráció jobb kezelését és az embercsempész és -kereskedői hálózatok felszámolását. 2015 októberében megkezdődött a művelet második, aktív szakasza, amely lehetővé teszi a embercsempészek és emberkereskedők által használt hajók azonosítását, feltartóztatását és megsemmisítését.

Azóta 470 hajó semmisítettek meg és 110 embercsempészt adtak át az olasz hatóságoknak. A művelet keretében közel 40 ezer embert sikerült megmenteni.

Tavaly nyár óta a líbiai parti őrség és haditengerészet összesen 136 tagja részesült képzésben. Idén júliusban az Európai Tanács 2018. december 31-ig hosszabbította meg az EUNAVFOR MED Sophia művelet megbízatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.