Délután sötétbe borul az Egyesült Államok

természet
2017 augusztus 21., 11:46
comments 123

Ráadásul az egész sötétbe borulás még csak nem is Donald Trump miatt történik, egyszerűen arról van szól, hogy Hold pont a Nap és a Föld közé került, és az árnyéka a nyugati parttól indulva a keleti partig végigfut az Egyesült Államokon. Vagyis teljes napfogyatkozás lesz.

És ez nem csak az jelenti, hogy hirtelen elsötétedik az ég, hanem lesz egy 4200 kilométer hosszú és 113 kilométer széles sáv, ahol a Hold kitakarja a napot, és csak a napkorona látszik majd. A Hold árnyéka Oregon államnál éri el az Egyesült Államok nyugati partját, és délkelet felé Dél-Karolinánál fut bele az Atlanti-óceánba.

1918 óta ez az első alkalom, hogy a Hold árnyéka a nyugati és a keleti parton is látható. A mostani azért olyan nagy szám az amerikaiaknak, mert most tényleg csak az Egyesült Államok területén lehet látni a teljes napfogyatkozást.  

Pont ezért várható, hogy ez lesz az emberiség történetének legtöbbet fotózott/videózott és legtúldokumentáltabb eseménye. Igen, este minden ezekről a felvételekről fog szólni. 

A teljes napfogyatkozással érintett sávon 12 millió ember él, de persze tömegek utaznak el oda, ahonnan a legjobban láthatják az elsötétedést. Majdnem 200 millió ember utazik azokra a helyekre, amelyek beleesnek a teljes napfogyatkozás sávjába. 

Vannak olyan helyek, ahova általában a kutya se megy, de most egy külön iparágat építettek a napfogyatkozást nézőkre. Az illinoisi Carbondale már ki is kiáltotta magát a napfogyatkozások kereszteződésének, mivel ezen a városon 2024-ben is áthalad egy.

Külön napnéző parkolók Columbiában.
photo_camera Külön napnéző parkolók Columbiában. Fotó: Sean Rayford/AFP

Ugyanakkor a részleges napfogyatkozás még Latin-Amerika északi részén és Kanadában is érzékelhető lesz. Sőt, valami még Nyugat-Európában is látszani fog belőle, de egy rendes napkoronáért az Egyesült Államokba kell menni. A teljes sötétség 1 perc 59 másodpercig tart majd, és csak 13 államban lesz látható.

A napfogyatkozásra persze a hatóságok is készülnek, nehogy káoszt okozzon, hogy néhány percre leáll az élet. Bár a totális sáv a legnagyobb városokat pont elkerüli, Kansas City, St Louis és Nashville felett így is áthalad. 

A teljes napfogyatkozás helyi idő szerint 09:05-kor kezdődik Oregonban (nálunk akkor 17:05 lesz); utoljára a keleti parton, az észak-karolinai Charlestonban jelenik meg. Ebben a szakaszban még Írországban, Észak-Angliában és Skóciában is látszik majd valamennyi a napfogyatkozásból. A legtovább (2 perc 40 másodpercig) Illinois államban, Carbondale városától délre lehet majd élvezni a napfogyatkozást.

photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Mindenki ellóg a melóból

A becslések szerint az amerikai gazdaság 694 millió dollárt bukik azon, hogy az amerikaiak ezen a hétfő délelőttön legalább 20 percig az eget bámulják munka helyett. A számítások szerint a napfogyatkozás alatt 87 millió embernek kellene éppen dolgoznia, de aki megteheti, valószínűleg inkább kimegy a munkahelyéről a szabadba, hogy láthassa, ahogy elsötétedik az ég.

Persze a 20 perces kiesés csak egy óvatos becslés, nyilván lesznek olyanok, akik sokkal több időt elúznak azzal, amíg a teleszkópjukat babrálják, majd a napfogyatkozásról készül képeket a közösségi oldalakra posztolják. (Reuters/BBC/Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.