Lehúzó ügyvédek képviselték a szendvicskárosultakat, ítélt a bíróság

Még az Egyesült Államokban híresen hülye csoportos perek között is különleges eset az egy-láb-hosszú Subway szendvics esete. Voltak emberek, akik képesek voltak azért beperelni az amerikai szendvicsláncot, mert – egyébként a pékmesterség jellegzetességei miatt – esetenként rövidebbek voltak a szendvicsek, mint amit a nevük sugallt volna. (Ez persze nem jelentette azt, hogy kevesebb anyag lett volna a szendvicsekben, egyszerűen csak a kenyértészta összehúzódott, mire megvásárolták.)

A csoportos per akkor kezdődött, amikor egy ausztrál tinédzser feltöltött egy képet a Facebookra, amin úgy tűnt: a harminc centisként (egy láb, 12 hüvelyk) reklámozott szendivics valójában csak 27 centi hosszú. Ekkor jött az ötlet néhány ravasz ügyvédnél, hogy ebből pénzt is lehetne csinálni, és tényleg: találtak tíz "károsultat", és megtámadták a céget. 2016-ban a "sértettek" képviselői megállapodtak a céggel a bíróságon. A vicc az, hogy

a csoportos peren dolgozó ügyvédek több mint félmillió dollárt akasztottak le

ezen az ügyön, a tíz felperes pedig fejenként ötezer dollár jutalmat kapott a megállapodásért. A cég nyilvánvalóan azért törekedett a megállapodásra, hogy a negatív médiafigyelmet mérsékelje. Ugyanakkor a cégnek semmin nem kellett változtatnia, hiszen a megállapodásban lévő minőségi szabványokat már évekkel korábban, a botrány után bevezették.

A megállapodást megtámadták, és az ügy végül eljutott a chicagói fellebviteli bírósághoz, ahol kimondták, hogy ez a megállapodás nevetséges, tarthatatlan, hibás. A bíróság ezért úgy ítélt, hogy az ügyvédek nem juthatnak ilyen sok pénzhez a megállapodásért. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.