Trudeau kihátrált a menekülteket feltétel nélkül Kanadába hívó mondatai mögül

migráció
2017 augusztus 25., 05:45
comments 54

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az utóbbi hónapokban többször is nagy kijelentéseket tett a menekültek feltétel befogadásáról, és ezekkel lényegében azt a képet építette fel, hogy Kanada biztonságot és nyugalmat garantál mindenkinek, aki deportálással néz szembe az Egyesült Államokban. Trudeau szavai különösen azután kaptak nagy hangsúlyt, hogy tavasszal és nyáron Donald Trump amerikai elnök egyre keményebb fellépést ígért azokkal szemben, akik illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban.

Most azonban a kanadai miniszterelnök is finomítani volt kénytelen a menekülteket Kanadába hívó korábbi megjegyzésein, ugyanis a kormánya egyre több kritikát kap, amiért hamis reményeket ébreszt a bevándorlókban a befogadással kapcsolatban.

Ráadásul a kanadai menekültellátó rendszer is egyre inkább küszködik az érkezők fogadásával, ellátásával és elszállásolásával, arról nem is beszélve, hogy egyre többen a hatóságokat kikerülve, gyalog kelnek át az amerikai-kanadai határon. Ők azért tesznek így, mert Kanada és az USA között létezik egy egyezmény, ami a legtöbb esetben megtiltja az Egyesült Államokban menedéket kérőknek, hogy Kanadában is hasonló kérvényt adjanak be.

Idén eddig 11 300 ember lépett át Kanadába az Egyesült Államokból, és adott be menedékkérelmet, de napi bontásban az utóbbi hetekben egyre csak nőnek a számok, már napi 250 fő körül van a belépők száma.

Kanadában már a hadsereget is bevonták a menekültellátásba, felállítottak egy 500 fős tábort a határon, a montreali olimpiai stadionból ideiglenes befogadóállomást csináltak, és egy ideiglenes sátorvárost építettek fel Ontario városban.

Trudeau most azt üzente az érkezőknek, hogy nem fog előnyükre válni, ha szabálytalanul lépnek be Kanadába, ugyanis mindenkinek be kell tartania a szabályokat, és bizony elég sok szabály van. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy Kanada értékelni fogja, hogy az érkezők közül kik felelnek meg valóban a menekültek meghatározásának, hiszen „sokak számára a sikeres menedékkérelem nem gazdasági migrációt jelent”.

A miniszterelnök ezzel először árnyalta a feltétel nélküli befogadásról szóló üzeneteket, amiket kormánya egészen a hatalomra kerülése óta sugároz.

A kanadai ellenzék többször kritizálta már Trudeau-kormányát, mert szerintük azt a látszatot keltette az emberekben, mintha Kanada tényleg bárkit befogadna, aki csak érkezik, ez azonban soha nem volt így. A kanadai menekültügyi rendszer ugyanis továbbra is működik (bár az érkezők nagy száma miatt sokszor küszködve), és továbbra is a hatóságok döntik el meghatározott kritériumok alapján, kit fogad be az ország és kit nem.

Trudeau-t azonban a másik oldaltól is támadták: a kanadai szociáldemokraták szerint a miniszterelnök azzal vezeti félre a bevándorlókat, hogy azt mondja, nincs semmilyen előnye annak, ha szabálytalanul, nem kijelölt határátkelőhelyen lépnek be az országba. Ez ugyanis az amerikai-kanadai egyezmény miatt nem igaz, ha határátkelőhelyen érkezik olyan ember, aki az Egyesült Államokban menedékkérelmet adott be, az nem fog menedéket kapni Kanadában.

Több jogvédő szervezet és ellenzéki pártok is kérték már a kanadai kormány, hogy függessze fel az amerikai-kanadai menekültügyi egyezmény alkalmazását, ezzel ugyanis végső soron visszaküldhetik a törvényes úton érkezők többségét, mondván, hogy az Egyesült Államokban már adtak be menedékkérelmet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.