Kenyában nagyon szigorú törvényekkel tiltották be a műanyagzacskókat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Guardian ír arról, hogy a hétfőtől életbe lépő törvények szerint akár négy év börtönt és 40 ezer dolláros büntetést is kaphat, aki műanyagzacskók gyártásában, terjesztésében vagy akár csak használatában vesz részt. 

Mára több mint 40 országban él valamiféle tiltás vagy szankció a műanyagzacskók használatával kapcsolatban, Kínától Franciaországon át Olaszországig és Ruandáig hoztak szabályokat, de a kenyai tiltás messze a legszigorúbb. 

A lépés mögött az áll, hogy a szemétbe dobott zacskók nem bomlanak el, ellenben rengeteg az óceánba végzi, óriási élővilágbeli pusztítást okozva: az óceánba jutott zacskók megfojtják a teknősöket és a vízimadarakat, a delfinek és a bálnák pedig lenyelik ezeket, ami szintén a halálukhoz vezethet. 

Fotó: SIMON MAINA/AFP

A kenyai ENSZ környezetvédelmi programjának szakértője, Habib El-Habr szerint ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Elmondása szerint egy műanyagzacskó 500-1000 év alatt bomlik szét, ráadásul ezek a zacskók már a tápláléklánc embert érintő részén is felbukkannak: Nairobi vágóhídjain előfordult már, hogy emberi fogyasztásra szánt marha beleiből 20 zacskót kellett eltávolítani. 

Ilyesmi 10 éve még nem fordult elő, mostanában viszont mindennapos eset lett, mondta el a lapnak egy helyi állatorvos,Mbuthi Kinyanjui. 

Az új kenyai törvények lehetőséget adnak arra, hogy a rendőrség akár egy műanyagzacskóval a kezében sétáló embert is megállítson. Ugyanakkor a környezetvédelmi miniszter, Judy Wakhungu elmondása szerint a törvény nem őket, hanem a gyártókat és a kereskedőket célozza elsősorban. 

Az országban 10 évbe telt, mire megszülethetett ez a törvény, az iparági szereplők természetesen nem boldogok. Vannak, akik szerint rengeteg munkahely fog megszűnni, mivel Kenya nemzetközi piacra is gyártotta a műanyagzacskókat. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.