Kenyában nagyon szigorú törvényekkel tiltották be a műanyagzacskókat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Guardian ír arról, hogy a hétfőtől életbe lépő törvények szerint akár négy év börtönt és 40 ezer dolláros büntetést is kaphat, aki műanyagzacskók gyártásában, terjesztésében vagy akár csak használatában vesz részt. 

Mára több mint 40 országban él valamiféle tiltás vagy szankció a műanyagzacskók használatával kapcsolatban, Kínától Franciaországon át Olaszországig és Ruandáig hoztak szabályokat, de a kenyai tiltás messze a legszigorúbb. 

A lépés mögött az áll, hogy a szemétbe dobott zacskók nem bomlanak el, ellenben rengeteg az óceánba végzi, óriási élővilágbeli pusztítást okozva: az óceánba jutott zacskók megfojtják a teknősöket és a vízimadarakat, a delfinek és a bálnák pedig lenyelik ezeket, ami szintén a halálukhoz vezethet. 

Fotó: SIMON MAINA/AFP

A kenyai ENSZ környezetvédelmi programjának szakértője, Habib El-Habr szerint ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Elmondása szerint egy műanyagzacskó 500-1000 év alatt bomlik szét, ráadásul ezek a zacskók már a tápláléklánc embert érintő részén is felbukkannak: Nairobi vágóhídjain előfordult már, hogy emberi fogyasztásra szánt marha beleiből 20 zacskót kellett eltávolítani. 

Ilyesmi 10 éve még nem fordult elő, mostanában viszont mindennapos eset lett, mondta el a lapnak egy helyi állatorvos,Mbuthi Kinyanjui. 

Az új kenyai törvények lehetőséget adnak arra, hogy a rendőrség akár egy műanyagzacskóval a kezében sétáló embert is megállítson. Ugyanakkor a környezetvédelmi miniszter, Judy Wakhungu elmondása szerint a törvény nem őket, hanem a gyártókat és a kereskedőket célozza elsősorban. 

Az országban 10 évbe telt, mire megszülethetett ez a törvény, az iparági szereplők természetesen nem boldogok. Vannak, akik szerint rengeteg munkahely fog megszűnni, mivel Kenya nemzetközi piacra is gyártotta a műanyagzacskókat. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.