Kenyában nagyon szigorú törvényekkel tiltották be a műanyagzacskókat

2017 augusztus 29., kedd 4:47
78

A Guardian ír arról, hogy a hétfőtől életbe lépő törvények szerint akár négy év börtönt és 40 ezer dolláros büntetést is kaphat, aki műanyagzacskók gyártásában, terjesztésében vagy akár csak használatában vesz részt. 

Mára több mint 40 országban él valamiféle tiltás vagy szankció a műanyagzacskók használatával kapcsolatban, Kínától Franciaországon át Olaszországig és Ruandáig hoztak szabályokat, de a kenyai tiltás messze a legszigorúbb. 

A lépés mögött az áll, hogy a szemétbe dobott zacskók nem bomlanak el, ellenben rengeteg az óceánba végzi, óriási élővilágbeli pusztítást okozva: az óceánba jutott zacskók megfojtják a teknősöket és a vízimadarakat, a delfinek és a bálnák pedig lenyelik ezeket, ami szintén a halálukhoz vezethet. 

Fotó: SIMON MAINA/AFP

A kenyai ENSZ környezetvédelmi programjának szakértője, Habib El-Habr szerint ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Elmondása szerint egy műanyagzacskó 500-1000 év alatt bomlik szét, ráadásul ezek a zacskók már a tápláléklánc embert érintő részén is felbukkannak: Nairobi vágóhídjain előfordult már, hogy emberi fogyasztásra szánt marha beleiből 20 zacskót kellett eltávolítani. 

Ilyesmi 10 éve még nem fordult elő, mostanában viszont mindennapos eset lett, mondta el a lapnak egy helyi állatorvos,Mbuthi Kinyanjui. 

Az új kenyai törvények lehetőséget adnak arra, hogy a rendőrség akár egy műanyagzacskóval a kezében sétáló embert is megállítson. Ugyanakkor a környezetvédelmi miniszter, Judy Wakhungu elmondása szerint a törvény nem őket, hanem a gyártókat és a kereskedőket célozza elsősorban. 

Az országban 10 évbe telt, mire megszülethetett ez a törvény, az iparági szereplők természetesen nem boldogok. Vannak, akik szerint rengeteg munkahely fog megszűnni, mivel Kenya nemzetközi piacra is gyártotta a műanyagzacskókat. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt