Kenyában nagyon szigorú törvényekkel tiltották be a műanyagzacskókat

külföld
2017 augusztus 29., 04:47
comments 69

A Guardian ír arról, hogy a hétfőtől életbe lépő törvények szerint akár négy év börtönt és 40 ezer dolláros büntetést is kaphat, aki műanyagzacskók gyártásában, terjesztésében vagy akár csak használatában vesz részt. 

Mára több mint 40 országban él valamiféle tiltás vagy szankció a műanyagzacskók használatával kapcsolatban, Kínától Franciaországon át Olaszországig és Ruandáig hoztak szabályokat, de a kenyai tiltás messze a legszigorúbb. 

A lépés mögött az áll, hogy a szemétbe dobott zacskók nem bomlanak el, ellenben rengeteg az óceánba végzi, óriási élővilágbeli pusztítást okozva: az óceánba jutott zacskók megfojtják a teknősöket és a vízimadarakat, a delfinek és a bálnák pedig lenyelik ezeket, ami szintén a halálukhoz vezethet. 

photo_camera Fotó: SIMON MAINA/AFP

A kenyai ENSZ környezetvédelmi programjának szakértője, Habib El-Habr szerint ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Elmondása szerint egy műanyagzacskó 500-1000 év alatt bomlik szét, ráadásul ezek a zacskók már a tápláléklánc embert érintő részén is felbukkannak: Nairobi vágóhídjain előfordult már, hogy emberi fogyasztásra szánt marha beleiből 20 zacskót kellett eltávolítani. 

Ilyesmi 10 éve még nem fordult elő, mostanában viszont mindennapos eset lett, mondta el a lapnak egy helyi állatorvos,Mbuthi Kinyanjui. 

Az új kenyai törvények lehetőséget adnak arra, hogy a rendőrség akár egy műanyagzacskóval a kezében sétáló embert is megállítson. Ugyanakkor a környezetvédelmi miniszter, Judy Wakhungu elmondása szerint a törvény nem őket, hanem a gyártókat és a kereskedőket célozza elsősorban. 

Az országban 10 évbe telt, mire megszülethetett ez a törvény, az iparági szereplők természetesen nem boldogok. Vannak, akik szerint rengeteg munkahely fog megszűnni, mivel Kenya nemzetközi piacra is gyártotta a műanyagzacskókat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.