35 ezer fanatikus iszlamista élhet Nagy-Britanniában

Több 444 videó?
Szeretném

A barcelonai terrorcselekmény után az El Mundo nevű spanyol lapnak adott interjút az EU terrorelhárítási főnöke, Gilles de Kerchove.

Elmondása szerint a legtöbb szélsőséges jelenleg az Egyesült Királyságban él, számuk 35 ezerre tehető, és közülük 5000 miatt „kell igazán aggódni”, félezret pedig folyamatosan, a nap 24 órájában figyelnek.

 Franciaországban 17 ezerre, Spanyolországban 5000-nél többre tehető a szélsőségesek száma. Belgiumban 2000 körüli a radikálisok száma, közülök 500 járta meg Szíriát.

Gilles de Kerchove, az Európai Unió Tanácsának terrorellenes koordinátoraFotó: BENOIT DOPPAGNE/BELGA/AFP

Gilles de Kerchove szerint, aki egész Európában több mint 50 ezerre teszi a radikális iszlámisták számát, a legfontosabb feladat most, hogy ezek közül ki kell válogatni azokat, akik konkrét veszélyt jelentenek, és minden pillanatban figyelni kell őket. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy együttműködjenek egymással a tagállamok elhárító szervei.

A manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjéről, Salman Abediről ugyanis kiderült korábban, hogy megfigyelték már, de végül nem akadt fent a szűrőn. Akkor a brit elhárítás az közölte, az eset után 500 nyomozást végeztek, amely 3000 személyt érintett, de Abedi tettestársainak azóta sem akadtak a nyomára.

Kerchove a lapnak adott interjúban hozzátette, az ISIS részéről öt éven belül számítani lehet már kibertámadásra is, a célpontok európai nukleáris erőművek és a légiirányítás lehet. Az ISIS ehhez orosz hekkereket fog megfizetni.  

A megfigyelés azonban többször hozott már eredményt, a Telegraph szerint eddig 18 esetben akadályoztak meg merényletet az Egyesült Királyságban (Telegraph).