Az amerikai példán felbuzdulva Ausztráliában már James Cook kapitány szobrát rongálják

külföld
2017 szeptember 01., 07:33
comments 173

„Ez az, amit Sztálin csinált” - mondta Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, miután Sydneyben megrongálták James Cook kapitány és Lachlan Macquarie New South Wales-i kormányzó szobrait. A szobrokat festékkel firkálták össze az ausztrál őslakosok kiirtásával kapcsolatos szlogenekkel.

Ausztráliában az utóbbi időben komoly vita zajlik akörül, hogy az első telepesek nagyon brutálisan bántak az őslakosokkal, és hogy ennek ellenére Ausztrália nemzeti ünnepe január 26., emlékezve az első gyarmati flotta érkezésére. Erre a napra a Financial Times szerint több ausztrál bennszülött is „az invázió napjaként” hivatkozik, és azért lobbiznak, hogy tegyék más napra a nemzeti ünnepet.

Két önkormányzat is úgy döntött, hogy lemondja a következő január 26-i ünnepségsorozatot, és helyette inkább emléknapot tartanak a bennszülött kultúráért. Malcolm Turnbull miniszterelnök ezt az ausztrál értékek elleni támadásnak nevezte.

 Az ügyben tudományos vita is zajlik az 1980-as évek óta. Ekkoriban kezdték megkérdőjelezni a történészek a békés ausztrál gyarmatosításról szóló tévhiteket. Mostanra azonban több kutató szerint is a ló túloldalára esett át a vita, hiszen sokan már inkább eltúlozzák a gyarmatosítás mai értelemben vett rasszista dimenzióját, és az ausztrál gyarmatosítással a mai ausztrál állam és társadalom legitimációját is aláássák.

A sydneyi szoborrongálást megelőzte egy cikk, amit egy ausztrál őslakos újságíró írt az amerikai konföderációs szobrok körüli vitákról, és az amerikai Lee tábornok szobrainak eltávolításáról. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.