A városban élő mókusok kövérebbek és kevésbé stresszesek, mint vidéken élő társaik


Az Oxford Egyetem egy lapjában, a Behavioural Ecology-ban jelent meg a kanadai Albrecht Schulte-Hostedde tanulmánya, ami ezt állítja. 

Schulte-Hostedde a Laurentian Egyetemen alkalmazott evolúcióval és ökológiával foglalkozik, és legutóbbi kutatásában arra jutott, hogy a városokban élő mókusok élete jelentősen különbözik attól, ahogy vidéken élő mókustársaik élnek. Ez persze önmagában még nem meglepő, de a kutatás előtt az volt a feltételezésük, hogy a városi mókusok jóval stresszesebbek és valószínűleg vékonyabbak lesznek. 

Ehhez képest az történt, hogy a városban megfigyelt mókusok jóval kövérebbek voltak, és a stresszhormon szintjük is alacsonyabb volt, mint vidéken élő társasiknak. Az is látványos különbség volt, hogy a városi mókusok több időt fordítanak tisztálkodsára, és kevesebbet a fel-alá mászkálásra. 

Ez a kutatás azt a közkeletű vélekedést árnyalja, hogy az urbanizációval, azaz a városok terjedésével minden vadon élő állat rosszul jár. Vannak, akik igen, teljes fajok populációja szorulhat vissza a természetes élőhelyeik elvesztése miatt. De a jelek szerint a mókusok nem tartoznak ide. 

Azt is látni, hogy a városi környezet megváltoztatja az állatok viselkedését is. A mókusok például elhíznak, mert könnyebben jutnak élelemhez. (Másfél éve már írtunk arról is, hogyan híztak el világszerte a mókusok az enyhe tél miatt.)

A kutatás következő fázisában azt fogják megvizsgálni, mennyire figyelhető meg evolúciós értelemben vett változás a vidéken és a városban élő mókusok között, azaz az elkényelmesedett, pufók városi élet megjelenik-e például az alacsonyabb kortizolszintben. Kérdés lesz az is, hogyan befolyásolja ez az életmódváltás a gyerekvállalási kedvüket, illetve hogy hogyan alakul a megváltozott életmódot folytató mókusok várható élettartama a vidéki rokonokéhoz képest. 

Nagy kérdés az is, hogy milyen táplálkozási ökológiába illeszkednek bele ezek az állatok, azaz miféle hatása van annak, hogy sokszor kukából kilopott muffinaljakat és pizzahéjakat falatoznak. 

Ha lesz bármi érdekes fejlemény mókusügyben, természetesen beszámolunk majd róla. (via CBC)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.