Kiszivárgott a levél, amit Obama írt Trumpnak a beiktatás napján

külföld
2017 szeptember 03., 12:56
comments 104

Az Ovális Irodában töltött utolsó órái során Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke egy levelet írt Donald Trumpnak, az ország 45. elnökének. A kézzel írt levelet aztán egy borítékba csúsztatta, ráírta, hogy Mr. President, és az asztalon hagyta. 

A levél létezéséről eddig is lehetett tudni, de a tartalma csak most került nyilvánosságra, miután a CNN hozzájutott egy másolathoz, miután Trump több Fehér Házba látogató vendégének is megmutatta az elmúlt hónapok során. 

Obama azzal kezdte levelét, hogy gratulált Trump rendkívüli kampányához,  majd arról írt, hogy milliók adtak bizalmat neki, és sokan, pártállástól függetlenül bíznak most abban, hogy még prosperálóbb és biztonságosabb országban élhetnek a jövőben. 

Obama azzal folytatja, hogy ez egy egyedi hivatal, melyben nincs világos recept a sikerhez, ezért nem gondolja, hogy bármiféle tanácsa kifejezetten hasznos volna, ugyanakkor az elmúlt 8 évének tapasztalataiból mégis akar írni valamit. Egyrészt arról, hogy őket, mármint Obamát és Trumpot kísérte a szerencse életük során, de nem mindenki ilyen szerencsés. Ezért az ő dolguk elnökként, hogy mindent megtegyenek azért, hogy minél több létrát építsenek, hogy minden gyerek és minden keményen dolgozni akaró család előrejuthasson. 

Arról is írt Trumpnak, hogy az amerikai irányítás a világban alapvető, és azt javasolta utódjának, hogy cselekvéssel és példákkal járjon elől a hidegháború utáni világrend fenntartásában. Arra is figyelmeztette a republikánus elnököt, hogy politikai célok érdekében ne ássa alá a demokrácia alapelveit, hiszen elnökként csak ideiglenes lakói ennek a hivatalnak, ezért ők a védelmezői ezeknek a demokratikus intézményeknek és hagyományoknak. 

Olyanokról van szó, mint a hatalmi erők szétválasztása, a jogállam vagy a szabadságjogok, melyekért őseik küzdöttek és vérüket adták. Függetlenül a napi politika küzdelmeitől, írja Obama Trumpnak, rajtuk múlik, hogy a demokrácia ezen intézményeit legalább olyan erősen hagyják majd hátra, mint ahogy ők találkoztak ezekkel hivatalba lépésük idején. 

A beiktatás napján a levél elolvasása után Trump felhívta Obamát, hogy megköszönje az üzenetet, de Obama épp úton volt, nem tudta fogadni a hívást. Amikor Obama stábja visszahívta a Fehér Házat, Trump stábja csak annyit közölt, hogy Trump szeretné megköszönni a levelet, és kérték, hogy ezt adják át Obamának, de a két elnök akkor végül nem beszélt egymással. 

Trump egy héttel később, az ABC News-nak adott interjúban beszélt a levélről. 

„Hosszú volt. Összetett. Meggondolt. Időt kellett szánni rá, én ezt értékelem.” – mondta el akkor a levélről, aminek a borítékját meg is mutatta, de a levelet nem olvasta fel. Ez a fajta elnöki levélhagyás amúgy régi hagyomány, Obama is kapott kézzel írt levelet Bushtól. Bush akkor a bizonytalan napokra figyelmeztette az új elnököt, illetve arra, hogy lesznek nehéz pillanatok, és lesz, amikor 'barátai" fognak csalódást okozni. Érdekesség, hogy ehhez képest Bill Clinton mennyivel optimistább hangulatú levelet hagyott még Bushra, amiben arról írt, hogy nagy terhek lesznek ugyan a vállán, de ezeket gyakran felnagyítottak. 

Ez a Trumpnak címzett teljes levél szövege: 

Dear Mr. President 

Congratulations on a remarkable run. Millions have placed their hopes in you, and 
all of us, regardless of party, should hope for expanded prosperity and security during your tenure.

This is a unique office, without a clear blueprint for success, so I don't know that any advice from me will be particularly helpful. Still, let me offer a few reflections from the past 8 years.First, we've both been blessed, in different ways, with great good fortune. Not everyone is so lucky. It's up to us to do everything we can (to) build more ladders of success for every child and family that's willing to work hard.

Second, American leadership in this world really is indispensable. It's up to us, through action and example, to sustain the international order that's expanded steadily since the end of the Cold War, and upon which our own wealth and safety depend.

Third, we are just temporary occupants of this office. That makes us guardians of those democratic institutions and traditions -- like rule of law, separation of powers, equal protection and civil liberties -- that our forebears fought and bled for. Regardless of the push and pull of daily politics, it's up to us to leave those instruments of our democracy at least as strong as we found them.

And finally, take time, in the rush of events and responsibilities, for friends and family. They'll get you through the inevitable rough patches.

Michelle and I wish you and Melania the very best as you embark on this great adventure, and know that we stand ready to help in any ways which we can.

Good luck and Godspeed, 

BO

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.