Annyit esőt hozott a Harvey hurrikán, hogy 2 centivel lejjebb nyomta Houstont és környékét

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Egy ideje már kutatják a tudósok, hogy nagyobb víztömegeknek akkora a súlya, hogy az alattuk lévő földkérget lenyomhatják. Most úgy tűnik, hogy az elázott Texasban is ez történt: a műholdak szerint ugyanis a Houston alatt fekvő lemez két centiméterrel mélyebben van, mint a hurrikán előtt volt.

Ez pedig köszönhető a kivételesen nagy mennyiségű csapadéknak, amelynek becsült súlya 125 trillió kilogram lehet (125 trillió liter víz).

A süllyedésről Chris Milliner posztolt a twitteren, az adatokat a nevadai geodéta laboratóriumtól szerezte, majd vizualizálta.

Hasonló jelenségeket már korábban is megfigyeltek, ez a 2012-es tanulmány például a Himalájában tapasztalható hasonló jelenségről számol be: a hegyekben megülő, majd elpárolgó csapadék fél centis kilengéseket jelent a hegytömeg magasságában.

A méréseket persze az is torzítja, hogy bizonyos mérőállomások ugyanazon a földkéregrészen fekszenek, amely süllyed, míg egy stabilabb helyen lévő műszer észreveszi a különbséget – jelenleg viszont műholdak által szolgáltatott adatokról van szó.

Óriási gátaknál is figyeltek meg hasonló jelenséget: a kínai Három-szurdok-gát megépítése és víztározójának feltöltáse után a környéken megszaporodtak a kisebb szeizmikus mozgások, feltehetően a víz nyomása miatt. (Atlantic)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.