Forrest Gump kigolyózta Beyoncét egy tuti üzletből

sport
2017 szeptember 05., 18:05
comments 69

Miközben Texas legnépesebb városa történetének legsúlyosabb természeti katasztrófáját próbálná kiheverni, a helyi kosárcsapat körül fölizzott a levegő. Leslie Alexander milliárdos befektető némileg váratlanul piacra dobta a Houston Rockets részvényeit. Azonnal heves licitálás kezdődött, mivel NBA-csapatba fektetni az elmúlt évtizedekben még amerikai mércével is bombaüzlet volt, szinte minden klub megsokszorozta az értékét a kilencvenes évek óta, tíz-tizenöt éves időtávon nem ritka a hússzoros hozam. Az elmúlt egy-két évben is rohamosan nőtt a liga bevétele, a nézőszámok jók, a mezeket/sapkákat/egyebeket viszik, mint a cukrot, és a televíziós jogdíjak az egekbe emelkedtek.

Beyoncé és Jay Z kosármeccsen, idén áprilisban. Igaz, nem a Houston Rocketst, hanem a Los Angeles Clipperst nézték a Staples Centerben.
photo_camera Beyoncé és Jay Z kosármeccsen, idén áprilisban. Igaz, nem a Houston Rocketst, hanem a Los Angeles Clipperst nézték a Staples Centerben. Fotó: ANDREW D. BERNSTEIN/AFP

A klubot megpróbálta megvásárolni a város pillanatnyilag leghíresebb (és egyik leggazdagabb) szülötte, a Rockets vezér-celebszurkolója, Beyoncé Giselle Knowles-Carter (röviden: Beyoncé) is, de végül Tilman Fertitta, a Bubba Gump Shrimp étteremlánc (igen, igem, hatalmas poén: a Forrest Gumpból adtak neki nevet) tulajdonosa fizette a legtöbbet: végül 2,2 milliárd dollár volt a vételár. Ez az ár jóval magasabb még annál, mint amire a Forbes üzleti magazin becsülte a klubot: ők csak 1,6 milliárd dollárra tartották a februárban megjelent, szokásos, éves NBA-értékelésükben.

Alexander (aki eredetileg bróker, tehát van némi érzéke a befektetésekhez) 1993-ban 85 millió dollárrért vette meg a Rocketst, tehát 24 év alatt körülbelül meghuszonhatszorozta az értékét. Egyébként a 2,2 milliárdos árral a Houston még mindig nem tartozik a legértékesebb csapatok közé, a Forbes februári listáján a Boston Celtics-szel lenne holtversenyben az ötödik helyen, ennél többre tartják a Chicago Bullst (2,5 milliárd), a Golden State Warriorst (2,6 milliárd), a Los Angeles Lakest (3 milliárd) és a New York Knickst (3,6 milliárd) is.

Egyébként a Knowles család így sem maradt kosárcsapat nélkül, Beyoncé férje, Jay-Z már tulajdonos – igaz, csak kisebbségi az orosz oligarcha, Mihail Prohorov mellett – a Brooklyn (korábban: New Jersey) Netsben. (via NBA.com, ESPN, Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.