Hillary Clinton szerint Bernie Sanders is tehet arról, hogy elveszítette a választást

külföld
2017 szeptember 06., 20:31
comments 135

Jövő héten jelenik meg az év egyik legjobban várt politikai kötete, Hillary Clinton visszaemlékezése arról, hogy miért nem ő lett az Egyesült Államok elnöke. A könyvet már olvasta a CNN újságírója, és a közzé tett részletek alapján úgy fest, elég sokan tehetnek erről Clintonon túl is, legalábbis Clinton szerint. 

A könyvben állítólag rengeteget kap a Demokrata Pártban balról előzni próbáló, amúgy párton kívüli vermonti szenátor, Bernie Sanders, illetve bőven esik szó James Comey ex-FBI-igazgatóról, a korábbi alelnök Joe Bidenről és Donald Trumpról is. 

A What Happened című kötetben azért persze akad önkritika is, Clinton elismeri, rosszul mérte fel a környezetet, amiben indult jelöltként és rosszul ítélte meg ellenfelét is. Míg ő egy hagyományosan felépített politikai kampányt vitt, részletesen kidolgozott közpolitikai javaslatokkal és koalícióépítéssel, addig Trump egy valóságshowt, ami megállás nélkül játszott rá az amerikaiak félelmeire és haragjára. 

A választás estéjén Obama még azzal ölelte meg, hogy megcsinálta, és nagyon büszke rá. Hajnalban viszont már azzal hívta fel Clintont, hogy ismerje el a vereségét, és ne szítsa fel a dolgokat. Clinton elmondása szerint a Trumppal folytatott telefonbeszélgetése volt élete egyik legkülönösebb pillanata. Gratulált neki, az egész beszélgetés nagyon kedvesen és meglepően hétköznapian ment, mintha csak egy szomszédot hívna fel, hogy nem tud átmenni a barbecuera. 

Clinton úgy látja, részben a szexizmus miatt nem tudott kapcsolódni a választókhoz, gondot jelentett, hogy nő. De elismerte azt is, volt, hogy nehezére esett a kampány alatt elmondania, amit szeretett volna. 

Megírta azt is, hogy megbánta a szénbányászokra tett megjegyzését, és ostobaság volt a házi emailszerver használata is. 

De a könyvben ezután bőven kap kritikát Sanders, aki szerinte nem azért lépett be a kampányba, hogy biztosan demokraták jussanak be a Fehér Házba, hanem hogy szétszakítsa a pártot. Clinton szerint akárhányszor reagálni akart Sanders támadásaira, azt mondták neki, hogy fogja magát vissza, nem szabad elidegeníteniük maguktól Bernie támogatóit. Obama is ezt javasolta neki, közben Clinton úgy érezte magát, mintha kényszerzubbonyban lenne. 

Szerinte Sanders támadásai tartós károkat okoztak, nem sikerült egyesíteni a progresszíveket a választásra, és megágyaztak vele Trump ellene indított támadásainak is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.