Az EP néppárti elnöke elvárja a magyaroktól, hogy vegyék át a menekülteket

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üdvözölte az EU bíróságának szerdai ítéletét, vagyis azt, hogy a magyar kormány elvesztette a kvótapert.

Tajani, akit az Európai Néppárt, vagyis a fideszeseket is tömörítő frakció jelölt az EP elnöki posztjára, arról is beszélt a Corriere della Sera című lapnak, hogy meg kell szüntetni azt a rendszert, ami alapján minden menekültet abban az országban kell tartani, ahol belépett az EU-ba.

Tajani elítélte azokat az országokat, amelyek nem akarnak részt venni a menekültek áthelyezéséről szóló programban:

"Az áthelyezést elutasító országok a szolidaritásra mondtak nemet olyan országok felé, mint Olaszország is, amelyek segítettek nekik, amikor meg akartak szabadulni a szovjet iga alól és a kommunista diktatúrától. Most továbbra is támogatjuk őket az európai strukturális alap forrásaival, amelyeknek nettó kedvezményezettjei. A szolidaritás azonban nem lehet egyirányú, máskülönben nincs értelme az unió tagjának lenni."

Hozzátette azt is, hogy  "meggyőződésem, hogy anyagilag segíteni kell az olyan országokat mint Magyarország a külső határok védelmében".  

Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy nem "végtelen tömegek" áthelyezéséről van szó, hanem néhány ezer törvényesen elismert menekültről, akik nem gazdasági bevándorlók. 

Tajani szerint a menekültek szétosztásának rendszerét törvénybe kell iktatni, és az EP azt javasolja, hogy még hamarabb lépjen életbe a kvótarendszer, mint a bizottság javasolta. (Létezik egy 2016 májusa óta jegelt bizottsági javaslat, ami alapján ha egy tagállamban az ottani kvóta 150 százalékát eléri a menekültek létszáma, akkor el kell kezdeni a szétosztásukat. Az EP már 100 százaléknál elindítaná a mechanizmust. A javaslatot azonban már másfél éve nem tárgyalja a tanács, mert több tagállam - például Magyarország - nagyon élesen ellenez bármiféle kvótarendszert menekültügyben.) (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.