Nem kérnek az iskolák az állami tankönyvekből

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kormány tervei ellenére az állami kiadású tankönyvek nemhogy a 80 százalékos arányt nem érték el, de a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) szerint évről évre kevesebbet rendelnek belőlük. A hvg.hu felidézte, hogy 2014-ben a tankönyvekért felelős akkori miniszteri biztos többször nyilatkozta, hogy a 2015-ös tanévre már legalább 80 százalékos lesz az állami kiadású tankönyvek aránya, és ez évente növekedni fog.

Miután a Tanosz kikérte a rendelési adatokat az állami Könyvtárellátótól (Kellótól),

kiderült, hogy míg 2015-ben az állami tankönyvek aránya 74,4 százalék volt, következő évben már csak 72,9, 2017-ben pedig 67,1 százalék.

A Tanosz emlékeztetett arra, hogy az állami tankönyvek terjedése annak ellenére esett vissza, hogy közben a kormány igyekezett ellehetetleníteni a magánkiadók tankönyveinek megrendelését. Megemlítették, hogy a magánkiadóknak 2014 óta nincs lehetőségük, hogy új közismereti tankönyveket engedélyeztessenek, miközben az állam 2017-re már 173 kísérleti tankönyvet vihetett be az iskolákba. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a hivatalos tankönyvjegyzéken évről évre egyre kevesebb a magánkiadók által kiadott tankönyvcímek száma.

Ennek ellenére a kísérleti tankönyvek rendelési darabszáma idén 38 százalékkal esett vissza 2015-höz képest. Míg 2015-ben kizárólag ilyen könyvet rendeltek, 2016-ban már csak a 81,9 százaléka volt ilyen, 2017-ben pedig mindössze 61,9.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.