Új kormánya van Koszovónak

külföld
2017 szeptember 09., 18:38
comments 40
Ramush Haradinaj 2012-ben Pristinában, Zahir Pajaziti UÇK-parancsnok emlékművénél. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
photo_camera Ramush Haradinaj 2012-ben Pristinában, Zahir Pajaziti UÇK-parancsnok emlékművénél.  Fotó: ARMEND NIMANI

A pristinai parlament megszavazta, így új kormánya van Koszovónak. Ramush Haradinaj kormányfő és kormánya tagjaira a 120 tagú országgyűlés 62 képviselője szavazott igennel.

Haradinaj egyszer, 2004 és 2005 között vezette már koszovói kormányt, de akkor még Koszovó nem függetlenül Szerbiától, ENSZ-felügyelet alatt állt. Akkor a hágai Nemzetközi Törvényszéken ellene zajló vizsgálat miatt lemondott, később felmentették. 

Haradinajt, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egykori parancsnokát, az 1998-99-es koszovói háborúban a helyi szerbek kínzásában játszott szerepe miatt hallgatták meg. 

Az ENSZ hágai bírósága már kétszer felmentette a háborús bűnök vádja alól, de januárban a szerb hatóságok háborús bűnök vádjával kiadott elfogatóparancsa alapján a francia rendőrség őrizetbe vették. 

A Isa Musztafa vezette kormány májusban bukott meg, miután a parlament megszavazta az ellene - többek közt a Haradinaj vezette Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) álta - beadott bizalmatlansági indítványt. Júniusban tartottak előrehozott választásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.