Gulyás Gergely betámadta Gönczöt az igazságtétel elmaradása miatt, pedig a törvényre Orbán, Áder és Kövér is nemmel szavazott

POLITIKA
2017 szeptember 12., 11:40
comments 176

A Fidesz eddig nem arról volt híres, hogy a belső vitáit kiteregető párt lenne, de Gulyás Gergely ennek most véget vetett.

A Fidesz állítólagos leendő frakcióvezetője egy budapesti konferencián ugyanis azt mondta, hogy

"negatív értelemben vett súlyos történelmi felelősség"

terheli Göncz Árpád volt köztársasági elnököt és az akkori Alkotmánybíróságot, amiért a rendszerváltás után nem léphetett hatályba az úgynevezett igazságtételi törvény.

Ez első blikkre sima eszdéeszezésnek tűnik, de valójában a Fidesz öreg vezető garnitúrája - elleni példátlan támadásról van szó egy 35 éves ifjútörök szájából.

Az emlegetett, a beterjesztői alapján "Zétényi-Takácsnak" nevezett, 1991-ben közel kétharmados parlamenti többséggel elfogadott törvény azt célozta, hogy a kommunisták által politikai okokból nem üldözött, 1944. december 21-e és 1990. május 2-a között elkövetett, legsúlyosabb bűncselekmények (gyilkosságok, kínzások) ne számítsanak elévültnek, vagyis az elévülési idejük 1990. május 2-ától kezdjen újra ketyegni. Az elfogadott törvényt Göncz elnök elküldte az Alkotmánybíróságnak, ahol a Sólyom László vezette testület azt alkotmányellenesnek mondta ki.

A törvény elkaszálása valóban vitatható volt, az ügy hozzájárult az SZDSZ meghasadásához, a radikális antikommunisták kiválásához és a többségi szárny balratolódásához, majd MSZP-függelékké válásához, majd a párt megszűnéséhez, illetve a kormányzó MDF kettéválásához. 

De az biztos, hogy objektíve senki sem tett többet a Zétényi-Takács bukásáért azoknál, akik a parlamentben nemmel szavaztak rá, ráadásul név szerinti szavazáson.

Ezek között pedig ott volt Gulyás pártjából Orbán Viktor (most miniszterelnök), Kövér László (ma házelnök), Varga Mihály (az aktuális nemzetgazdasági miniszter), Áder János (köztársasági elnök), Kósa Lajos (frakcióvezetőből miniszterré alakul át éppen),  Szájar József (EP-frakcióvezető-helyettes, a fideszes alkotmány egyik szerzője a tabletjén) és Deutsch Tamás (twitterkirály, internetbiztos, EP-képviselő).

Gulyás logikája alapján tehát őket is súlyos történelmi felelősség terheli.

A szavazáson a Fidesz egyébként még a liberális-balos ellenzékhez képest is markánsan lépett fel a kommunisták elszámoltatása ellen, az SZDSZ-esek nagy része ugyanis tartózkodott. Ami persze ugyanúgy nemmel ért fel. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.