A csokoládéipar is felelős az esőerdők eltűnéséért Afrikában

2017 szeptember 13., szerda 16:43
124

A Guardian birtokába jutott információk alapján a legismertebb csokoládégyártók vásárolnak azoktól a kakaókereskedőktől, melyek Elefántcsontparton működő illegális telepeken termesztett kakaóbabot árusítanak.

Az országban 1960 óta az esőerdőkkel borított területek 80 százalékát számolták fel, és az illegális kakaóbab-kereskedelem ebben komoly előmozdítóerő lehetett. 

A lap információi szerint a kereskedők az illegálisan termelt kakaót "tiszta", azaz megfelelő engedélyek birtokában, ellenőrzött helyen termesztett kakaóval keverve hozzák forgalomba, és olyan gyártók vásárolnak ebből, mint a Mars, a Nestlé vagy a Mondelez. 

Egy legális feldolgozó üzem az országban Fotó: SIA KAMBOU/AFP

A brit lap stábja a helyszínen is megnézett olyan területeket, ahol az esőerdőket kipusztították, hogy ott kakaóültetvényt alakítsanak ki: falvak és gazdálkodók égetnek fel védett területeket, a hatóságok pedig látványosan nem foglalkoznak a jelenséggel. 

A nagy gyártók és az ismert kereskedőcégek sem tagadták, hogy megjelenhet nem tiszta eredetű kakaóbab a termelési láncban, de mindenki hangsúlyozta, hogy komolyan veszik a problémát és mindent megtesznek, hogy ez megszűnjön. A legtöbb reagáló vállalat különféle garanciarendszereket említett, mellyel 2020-ra teljesen kiszűrnék a piszkos forrásból érkező kakaót. 

A világon jelenleg Elefántcsontpart és Ghána a két legnagyobb kakaóexportőr, és épp ez a két országban zajlanak a legpusztítóbb erdőirtások is. Elefántcsontpartnál jelenleg a világon sehol nem szorul vissza az erdős területek aránya. Míg egykor az ország negyedét borították esőerdők, jelenleg már csak kevesebb mint 4 százalékát. Környezetvédő szervezetek szerint ha nem változik a helyzet, 2030-ra nem marad erdő az országban.

Az érintett kormányok számára az is problémát jelent, hogy a termesztéssel foglalkozó gazdálkodók sokszor évtizedek óta élnek a környéken. Az erdőirtás felszámolásához ki kéne találni, hogy hogyan költöztessék el őket onnan, és milyen új megélhetést tudnak biztosítani nekik. A környéken élők jellemzően annyira szegények, hogy meg se tudnának venni egy szelet csokoládét, ami az általuk termesztett babból készült. 

A kakaókereskedelem másoknak viszont hatalmas vagyont hozott az országban, a témával foglalkozó aktivistákat nem egyszer figyelmeztetik, hogy jobb, ha nem hánytorgatják ezt a témát. 2004-ben egy francia-kanadai újságíró, Guy-André Kieffer a kakaó és a korrupció összefüggésén dolgozott, amikor eltűnt. A gyanú szerint meggyilkolhatták. 

További számos részlet a Guardian cikkében

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt