Letartóztatták a brazil milliárdost, miután ügyvédjei véletlenül rossz hangfelvételt küldtek el az ügyészségnek

külföld
2017 szeptember 13., 14:13
comments 38

A húsipari botrány főszereplőjének tartott brazil milliárdost vasárnap tartóztatták le, miután ügyvédei véletlenül leleplezték a férfit az ügyészség előtt. 

Joesley Batista a világ legnagyobb marha-exportőr vállalatának, a JBS-nek az igazgatója, és egyben egy gigantikus korrupciós botrány főszereplője. Testvérével együtt már vádalkut kötött Batista az ügyészséggel, és bevallották, hogy összesen több mint 190 millió dollárnyi kenőpénzt fizettek ki hosszú évek alatt egy rakás politikusnak.

A vádalkura azért volt szükség, mert az ügybe belekeveredett a jelenlegi elnök, Michel Temer is, aki a gyanú szerint tervezett elfogadni 11,5 millió dollárnyi kenőpénzt a húsipari cégtől. 

photo_camera Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

A milliárdos testvérek kegyelmet kaphattak volna, cserébe, ha elég bizonyítékot hoznak a többi szereplőről. Batista aduja állítólag egy májusban rögzített telefonbeszélgetés volt Temerrel, melyből kiderült volna a kenőpénzes sztori. Ugyanakkor a vállalkozó ügyvédjei véletlenül olyan felvételt küldtek az ügyészségnek, melyen olyan részletek is szerepeltek, amik bajba sodorták Batistát. 

Ugyanis az ügyvédek véletlenül csatoltak egy négyórás felvételt is, ami Batista és az egyik befektetési vállalatának, a J&F Investimentosnak a volt igazgatója, Ricardo Saud között zajlott, és ebből olyan bűncselekmények is kiderültek, melyeket elkövettek ugyan, de a vádalku részeként nem közölték a hatóságokkal. 

Egyelőre bizonyítékok visszatartásával vádolták meg, erre hivatkozva vették őrizetb őt és Saudot is.

A felvételen többek között az is elhangzik, hogy annak köszönhetően tudtak megállapodni a vádalkuról, hogy egy egykori ügyész, Marcello Miller azóta ügyvédként kötött ki egy JBS-közeli irodánál. Majd arról is beszélnek, hogy Miller majd megpróbálja meggyőzni a legfőbb ügyészt a vádalku elfogadásáról. (OCCRP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.