Letartóztatták a brazil milliárdost, miután ügyvédjei véletlenül rossz hangfelvételt küldtek el az ügyészségnek

A húsipari botrány főszereplőjének tartott brazil milliárdost vasárnap tartóztatták le, miután ügyvédei véletlenül leleplezték a férfit az ügyészség előtt. 

Joesley Batista a világ legnagyobb marha-exportőr vállalatának, a JBS-nek az igazgatója, és egyben egy gigantikus korrupciós botrány főszereplője. Testvérével együtt már vádalkut kötött Batista az ügyészséggel, és bevallották, hogy összesen több mint 190 millió dollárnyi kenőpénzt fizettek ki hosszú évek alatt egy rakás politikusnak.

A vádalkura azért volt szükség, mert az ügybe belekeveredett a jelenlegi elnök, Michel Temer is, aki a gyanú szerint tervezett elfogadni 11,5 millió dollárnyi kenőpénzt a húsipari cégtől. 

Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

A milliárdos testvérek kegyelmet kaphattak volna, cserébe, ha elég bizonyítékot hoznak a többi szereplőről. Batista aduja állítólag egy májusban rögzített telefonbeszélgetés volt Temerrel, melyből kiderült volna a kenőpénzes sztori. Ugyanakkor a vállalkozó ügyvédjei véletlenül olyan felvételt küldtek az ügyészségnek, melyen olyan részletek is szerepeltek, amik bajba sodorták Batistát. 

Ugyanis az ügyvédek véletlenül csatoltak egy négyórás felvételt is, ami Batista és az egyik befektetési vállalatának, a J&F Investimentosnak a volt igazgatója, Ricardo Saud között zajlott, és ebből olyan bűncselekmények is kiderültek, melyeket elkövettek ugyan, de a vádalku részeként nem közölték a hatóságokkal. 

Egyelőre bizonyítékok visszatartásával vádolták meg, erre hivatkozva vették őrizetb őt és Saudot is.

A felvételen többek között az is elhangzik, hogy annak köszönhetően tudtak megállapodni a vádalkuról, hogy egy egykori ügyész, Marcello Miller azóta ügyvédként kötött ki egy JBS-közeli irodánál. Majd arról is beszélnek, hogy Miller majd megpróbálja meggyőzni a legfőbb ügyészt a vádalku elfogadásáról. (OCCRP)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.