Több mint 100 év után vágja vissza iraki olajtermelését a Shell

A Royal Dutch Shell azért száll ki az arab állam két legnagyobb olajmezőjén zajló kitermelésből, hogy a jövedelmezőbb földgáz-iparra fókuszálhassanak. 

A szerdai bejelentés szerint a brit-holland vállalat megállapodott az iraki olajminisztériummal, hogy befejezik a kitermelést a Majnoon-mezőn, valamint eladják 20 százalékos részesedésüket a West Qurna 1-mezőből is, melynek termelését az Exxon Mobil végzi. 

A vállalat ugyanakkor közölte, hogy nem hagyják teljesen magára az iraki olajmezőket, és a Basra Gas Company révén, melyben 44 százalékos részesedésük van, maradnak még mezők, ahol feltárni és termelni fognak. 

A Shell 2016-ban közel 20 millió olajat termelt ki Irakban, ami az össztermelésük 3,4 százalékát tette ki. Ugyan az iraki termelés gazdasági részleteit üzleti titokként kezelik, de a Reutersnek arról beszélt egy forrás, hogy az iraki jelenlét kevés pénzügyi haszonnal járt a vállalat számára az utóbbi években. 

A Shell az Anglo Saxon Oil Company leányvállalatán keresztül egyike volt azoknak az európai cégeknek, melyek konzorciumként összeállva engedélyt kaptak az Ottomán Birodalomtól, hogy olajat keressenek a mai Irak területén, még 1912-ben. Olajat 15 évvel később találtak. 

A Majnoon-mezőn 2010-ben kezdtek el kitermelni, a Shell 45 százalékos részesedéssel bír, a malajziai állami olajvállalat, a Petronas 30 százalékkal rendelkezik, míg az iraki kormány 25 százalékot birtokok. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.