Kiderült, hogy már sokkal korábban használták a nullát, mint azt a matematikusok eddig gondolták

Radiokarbonos vizsgálatokkal sikerült megállapítani, hogy az Bakhsálí kéziratként ismert indiai szöveg ötszáz évvel régebbi, mint korábban gondolták, 

vagyis ez az ősi indiai szöveg tartalmazza a történelem legrégebbi nulláját.

A legrégebbi nulla.Fotó: Bodleian Libraries

A vizsgálat szerint az Oxfordban tárolt Bakhsálí kézirat a harmadik vagy a negyedik századból származhat, vagyis az abban leírt nullák régebbiek, mint az indiai Gwailor templomában talált jelek, amelyek a kilencedik században keletkeztek.

A ma használt 0 a pontból fejlődött ki, és már az ősi Indiában is használták „helykitöltőként”. A mostani felfedezés azért különösen fontos, mert bár a maják és a babiloniak is használták helykitöltőként a nullát, de a Bakhsálí kéziratban használt jel kapott később egy lyukas közepet, amit ma nullaként használunk, másrészt pedig csak az indiai nulla vált később önálló számmá. 

Az indiai Brahmagupta nevű csillagász és matematikus volt az első, aki szabály0kat alkotott a nulla használatához a számításokban. Ezt 628-ban írta le a Bráhmaszphutasziddhánta című művében. (BBC/ B0dleian Libraries)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.