Ezektől a diákoktól kellene félnünk a kormány szerint

Csütörtökön végigsöpört kormánymédiában, hogy a „Soros-hálózat diákok mögé bújva" szervez kormányellenes tüntetést. Az eseményt ezek a lapok úgy tálalták, mintha fű alatti, titkos Facebook-csoportokban szervezkedő középiskolások agresszív seregei akarnák ostrom alá venni az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületét.

Ezen az eseményen aztán péntek délután húsznál nem több középiskolás és egyetemista diák, valamint néhány idősebb résztvevő jelent meg. A CEU épületénél, a Nádor utca 11. előtt gyülekeztek, majd átmentek az EMMI Akadémiai utcai épületéhez, miközben a Pink Floydtól az Another Brick in the Wallt énekelték.

Az esemény szervezői, a Független Diákparlament nevű diákszervezet tagjai elmondták nekünk, ők nem tüntetésként, inkább aktivisták békés akciójaként gondoltak az egészre. Az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen akartak tiltakozni és néhány cipősdobozt elhelyezni az EMMI épülete előtt, szimbolizálva a falat, amit „a NER húzott a társadalom és a döntéshozók előtt"

Fotó: Halász Júlia

„Azt, hogy bármilyen módon agresszíven lennénk, arra sem példa, nem bizonyíték nem volt. Hogy egy pár cipősdoboztól megijednek, nem a mi problémánk. De az tény, hogy talán a fiatal demokraták tudják leginkább, miért kell félni a fiatal demokratákról. Tudják, hogy a fiatalokban van egy erő, amit nem lehet megállítani” – mondta Békés Gáspár, a Diákparlament kommunikációs koordinátora.  

Fotó: Halász Júlia

Mindegyik résztvevő meglepődött azon, amit a kormánysajtóban előző nap írtak róluk, egyikük sem tartja magát Soros-bérencnek. Mindenki, akivel beszéltünk, azért jött ki, hogy a diákok jogait és érdekeit képviselje. 

SaciFotó: Halász Júlia

„Bármennyire is próbálkozhatnak, nem fogjuk feladni. Jogunk van elmondani, mit gondolunk, a kormánynak és az oktatásügyi minisztériumnak kötelességük meghallgatni” – mondja a tizenöt éves Saci. Hozzátette: "Én már kilenc éves korom óta tudom, mi folyik ebben az országban, a nagymamám felkészített.”

ElenaFotó: Halász Júlia

Elena Fehéroroszországból jött, mert otthon nem volt lehetősége egyetemre járni. A Corvinust már elvégezte, most a CEU tanulójaként kötelességének érzi, hogy kiálljon azok mellett, akiket meghurcolnak. Hisz benne, hogy a józan ész végül győzedelmeskedik majd.

MátéFotó: Halász Júlia

Máté, a Diákparlament egyik szervezője szerint fura, hogy ennyire felfújták az eseményt. „Nyilván az a céljuk, hogy felerősítsék a saját narratívájukat és ez tökéletesen beleillett. Ellenségképet próbálnak kreálni, és nem kifejezetten érdékli őket semmilyen etika. Ez nem oké.”

VannaFotó: Halász Júlia

„Én 2010 előtt azt sem tudtam, ki a miniszterelnök, 2013 óra kinyílt a szemem. Ha valaki manapság azt mondja, 'nem foglalkozom a politikával', az katasztrófa. Nem mindegy, hogy a törvényeket kik hozzák és hogy kell élnünk” – nyilatkozott Vanna.

Gabriella és AttilaFotó: Halász Júlia

„Mondhatni a Szabadság téren ismerkedtünk meg” – meséli Gabriella. Azóta is minden tüntetésre együtt járnak, erre azért jött ki, hogy bátorítsa a fiatalokat. „Én már nem biztos, hogy megélem, amikor ezt leváltják, de nektek ez a jövő, sőt, a jelen is.”

SzaszaFotó: Halász Júlia

Szasza szerint egy normális társadalomban nem történhetne meg, hogy a kormány diákokat állít célkeresztbe. „Ez mindennek a legalja. Először megijedtem ettől, de a többiek megnyugtattak, hogy nem baj, ingyenreklám, így most már nem félek.”

Az esemény különösebb meglepetések nélkül zajlott le. Csak egyszer borult le a fal, amit a diákok az EMMI elé építettek. 

Fotó: Halász Júlia

A minisztérium ennyit mondott: 

„A Független Diákparlament Soros György bábszínháza. Mai akciójukkal érdemben nem foglalkozunk.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.