Ezektől a diákoktól kellene félnünk a kormány szerint

belföld
2017 szeptember 15., 17:58
comments 286

Csütörtökön végigsöpört kormánymédiában, hogy a „Soros-hálózat diákok mögé bújva" szervez kormányellenes tüntetést. Az eseményt ezek a lapok úgy tálalták, mintha fű alatti, titkos Facebook-csoportokban szervezkedő középiskolások agresszív seregei akarnák ostrom alá venni az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületét.

Ezen az eseményen aztán péntek délután húsznál nem több középiskolás és egyetemista diák, valamint néhány idősebb résztvevő jelent meg. A CEU épületénél, a Nádor utca 11. előtt gyülekeztek, majd átmentek az EMMI Akadémiai utcai épületéhez, miközben a Pink Floydtól az Another Brick in the Wallt énekelték.

link Forrás

Az esemény szervezői, a Független Diákparlament nevű diákszervezet tagjai elmondták nekünk, ők nem tüntetésként, inkább aktivisták békés akciójaként gondoltak az egészre. Az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen akartak tiltakozni és néhány cipősdobozt elhelyezni az EMMI épülete előtt, szimbolizálva a falat, amit „a NER húzott a társadalom és a döntéshozók előtt"

photo_camera Fotó: Halász Júlia

„Azt, hogy bármilyen módon agresszíven lennénk, arra sem példa, nem bizonyíték nem volt. Hogy egy pár cipősdoboztól megijednek, nem a mi problémánk. De az tény, hogy talán a fiatal demokraták tudják leginkább, miért kell félni a fiatal demokratákról. Tudják, hogy a fiatalokban van egy erő, amit nem lehet megállítani” – mondta Békés Gáspár, a Diákparlament kommunikációs koordinátora.  

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Mindegyik résztvevő meglepődött azon, amit a kormánysajtóban előző nap írtak róluk, egyikük sem tartja magát Soros-bérencnek. Mindenki, akivel beszéltünk, azért jött ki, hogy a diákok jogait és érdekeit képviselje. 

photo_camera Saci Fotó: Halász Júlia

„Bármennyire is próbálkozhatnak, nem fogjuk feladni. Jogunk van elmondani, mit gondolunk, a kormánynak és az oktatásügyi minisztériumnak kötelességük meghallgatni” – mondja a tizenöt éves Saci. Hozzátette: "Én már kilenc éves korom óta tudom, mi folyik ebben az országban, a nagymamám felkészített.”

photo_camera Elena Fotó: Halász Júlia

Elena Fehéroroszországból jött, mert otthon nem volt lehetősége egyetemre járni. A Corvinust már elvégezte, most a CEU tanulójaként kötelességének érzi, hogy kiálljon azok mellett, akiket meghurcolnak. Hisz benne, hogy a józan ész végül győzedelmeskedik majd.

photo_camera Máté Fotó: Halász Júlia

Máté, a Diákparlament egyik szervezője szerint fura, hogy ennyire felfújták az eseményt. „Nyilván az a céljuk, hogy felerősítsék a saját narratívájukat és ez tökéletesen beleillett. Ellenségképet próbálnak kreálni, és nem kifejezetten érdékli őket semmilyen etika. Ez nem oké.”

photo_camera Vanna Fotó: Halász Júlia

„Én 2010 előtt azt sem tudtam, ki a miniszterelnök, 2013 óra kinyílt a szemem. Ha valaki manapság azt mondja, 'nem foglalkozom a politikával', az katasztrófa. Nem mindegy, hogy a törvényeket kik hozzák és hogy kell élnünk” – nyilatkozott Vanna.

photo_camera Gabriella és Attila Fotó: Halász Júlia

„Mondhatni a Szabadság téren ismerkedtünk meg” – meséli Gabriella. Azóta is minden tüntetésre együtt járnak, erre azért jött ki, hogy bátorítsa a fiatalokat. „Én már nem biztos, hogy megélem, amikor ezt leváltják, de nektek ez a jövő, sőt, a jelen is.”

photo_camera Szasza Fotó: Halász Júlia

Szasza szerint egy normális társadalomban nem történhetne meg, hogy a kormány diákokat állít célkeresztbe. „Ez mindennek a legalja. Először megijedtem ettől, de a többiek megnyugtattak, hogy nem baj, ingyenreklám, így most már nem félek.”

Az esemény különösebb meglepetések nélkül zajlott le. Csak egyszer borult le a fal, amit a diákok az EMMI elé építettek. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A minisztérium ennyit mondott: 

„A Független Diákparlament Soros György bábszínháza. Mai akciójukkal érdemben nem foglalkozunk.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.