Egy brazil bíró engedélyezte a homoszexuálisok "átalakító kezelését"

külföld
2017 szeptember 19., 17:05
comments 45

Brazília város szövetségi bírája, Waldemar de Carvalho a Pszichológusok Szövetségi Tanácsának 1999-ben meghozott döntését bírálta felül. A pszichológusok szakmai tanácsa akkor úgy döntött, hogy megtiltják a szakma képviselőinek, hogy olyan kezeléseket kínáljanak pácienseiknek, ami a homoszexualitás "gyógyítását" ígéri. 

A különféle áttérítő-átalakító terápiák világszerte szorultak vissza az elmúlt évtizedekben, mivel tudományosan nem igazán mutatható fel bármiféle eredményességük, ellenben bőven ismerni embereket, akiknek tönkre tette az életét egy ilyen kúra, számos kiváltott öngyilkosságról nem is beszélve. 

photo_camera Pride Sao Paulóban Fotó: Cris Faga/NurPhoto

A brazil bíró döntését óriási felháborodással fogadták az országban, ahol egy bank éppen egy hete fújt le egy meleg művészek alkotásaiból szervezett tárlatot, mivel az ellen jobboldali és evangelista csoportok tiltakoztak. 

A kevés nyíltan meleg brazil politikus egyike, a riói David Miranda szerint ez a döntés komoly visszalépés azokhoz az eredményekhez képest, amit az LMBT közösség elért az elmúlt évtizedekben. Úgy látja, hogy a világ sok más országához hasonlóan Brazíliában is felütötte fejét egy konzervatív hullám. A döntés ellen tiltakoztak az ország legismertebb popsztárjai is.

A bíró Rozangela Justino ügyében hozta ezt az ítéletet. Justino azért fordult bírósághoz, mert 2016-ban bevonták pszichológusi engedélyét, miután átalakítási terápiát kínált pácienseinek. Amikor ügye nagy port kavart, megszólalt a helyi sajtóban is, arról beszélt, hogy a homoszexualitás egy betegség és a vallási segítség nyújthat megoldást az érintettek számára. Mint mondta, reméli Isten segíteni fog a homoszexuálisokon. 

A pszichológusok tanácsa jelezte, hogy a döntés megnyitja a veszélyes lehetőségét a különféle szexuális átalakító terápiáknak, ezért bíróságon támadják meg az ítéletet. 

A bizottság elnöke, Rogério Giannini szerint arra nem lehet gyógymódot találni, ami nem egy betegség, és az erről szóló vita sem egy komoly, tudományos diskurzus, hanem konzervatív, vallásos alapokból építkezik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt