A magyar kormány azért nem támogatja a horvátok OECD-tagságát, mert figyelmen kívül hagynak egy bírósági döntést

POLITIKA
2017 szeptember 20., 06:36
comments 121

A magyar külügyminiszter New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán, és ebből az alkalomból a román és a horvát külügy vezetőivel is tárgyalt. Minderről az MTI-nek azt mondta, hogy Románia esetében azért is csalódást keltő a marosvásárhelyi iskolával kapcsolatban kialakult helyzet, mert a két ország között az elmúlt időszakban reményre okot adó, pozitív folyamatok indultak meg.

Hozzátette, hogy szerinte a marosvásárhelyi iskola további működése kizárólag a román hatóságok és a román kormány jóindulatán, politikai akaratán múlik. Ezért a magyar kormány nemzetközi nyomásgyakorlás keretében világossá tette, hogy nem támogatja Románia OECD-tagságát.

A magyar kormány Horvátország OECD-tagságát sem támogatja. Erről Szijjártó azt mondta, hogy „egyértelmű és elvi álláspontja van Magyarországnak”, a horvát kormány a Mollal szemben egy nemzetközi választottbírósági eljárást indított, ezt elveszítette, azonban az ítélet végrehajtása helyett annak figyelmen kívül hagyása mellett döntött.

Az OECD olyan nemzetközi gazdasági szervezet, amelynek működése a nemzetközi választottbírósági döntések tiszteletben tartására alapul, és mindaddig, amíg Horvátország semmibe veszi az ilyen döntéseket, addig a magyar kormány nem tudja támogatni az ország felvételét az OECD-be - magyarázta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.