Lehet, hogy itt a zsarolóvírus, ami pénz helyett meztelen fotókat követel a gép feloldásáért

Egy zsarolóvírus felbukkanása, ami a gép megfertőzése után pénzt vagy bitcoint követel, hogy visszaadja az irányítást a számítógépünk és az adataink fölött, ma már szinte nem is hír. 

Egy olyan zsarolóvírus felbukkanása, ami viszont meztelen fotókat követel tőlünk, cserébe a gépünkért, azért még a sokat látott kutatókat is meglepte. 

A MalwareHunterTeam csapata csütörtökön fedezte fel az nRansomware nevű vírust, ami a mellékelt fotók alapján a gép blokkolása után üzenetet küld, és 10 meztelen fotót kér a felhasználótól. Azt is írják, hogy a fotók elküldése után még ellenőrizni is fogják, hogy a fényképeken tényleg a felhasználó látható-e. 

Egyelőre nem tudni, hogy hány gép fertőződhetett meg a vírustól, ahogy azt sem, hogy mennyire profi munka a kódja, azaz mennyire nehéz kiirtani vagy védekezni ellene. 

A Vice Motherboardján megjelent cikk szerint a zsarolóvírus valódinak tűnik, a fertőző fájlt több kártékony fájlokat tartalmazó adatbázis is felsorolja. Ugyanakkor próbáltak a szerkesztőségben megfertőzni vele egy virtuális számítógépet, de ez nem sikerült nekik. Viszont kerültek már elő olyan Twitter-felhasználók, akik szintén fertőzésről számoltak be. 

A Motherboard is megjegyzi, hogy lehet szó egy nagyon alaposan kidolgozott átverésről is. A zsarolóvírus a leírás szerint a támadás közben folyamatosan a  your-mom-gay.mp3 fájlt is lejátssza. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.