Több mint 400 ezer embert érintettek már a kamu bombafenyegetések Oroszországban

külföld
2017 szeptember 22., 10:19
comments 46

Már második hete zajlanak a bombariadós fenyegetések Oroszország-szerte, befolyásos politikusok már kiterjedt kiberháborúról beszélnek, miközben a hatóságok egyelőre tehetetlenek. 

Becslések szerint eddig mintegy 400 ezer embert kellett kimenekíteni a több mint ezer fenyegetés nyomán. A bejelentett támadások érintettek bevásárlóközpontokat, reptereket, kormányzati épületeket is. Az intézkedések csak Moszkvában több mint 100 ezer embert érintettek. 

A hívások az interneten keresztül és az országhatáron kívülről érkeznek, így egyelőre a nyomozók nem tudták felfedni az eredetüket. 

photo_camera Fotó: Aleksandr Gal'perin/Sputnik

A parlament védelmi bizottságának helyettes vezetője, Frants Klintsevich szerint telefonosterrorizmusra épített kiberháború zajlik az ország ellen, amire Oroszország reagálni fog. 

Az utóbbi napokban a támadások érintettek egy hidegháborús múzeumot és a Yandex központját (épp pár órával Putyin látogatása után) is. Csak csütörtökön összesen 15 ezer embert kellett kimenekíteni helyekről, országszerte összesen nyolc városból. 

Az FSZB egykori vezetője, jelenleg parlamenti képviselő Nikolai Kovalyov szerint egyetlen ország sem tapasztalt még hasonlót, rendkívül veszélyes a helyzet. A hatóságok a pánik elkerülése céljából azt a taktikát választották, hogy a lehető legkevesebbet kommunikálják az esetekről. 

Egyelőre a több száz fenyegetés mindegyike kamu volt. Ugyanakkor az evakuálások okozta kár meghaladhatja már az ötmillió dollárt. Hivatalosan senki nem vállalt felelősséget a támadásokért, hivatalos helyekről pedig többféle verziót is hallani arról, hogy kit sejtenek a támadások mögött, kezdve az Iszlám Államtól egészen az ukrán biztonsági erőkig. Az ukrán szál azért is tűnhet meggyőzőnek, hiszen lehet tudni, orosz hackerek hogyan szállták meg korábban az ukrajnai energetikai hálózatot. Az ukrán vezetés mindenesetre tagadta, hogy bármi köze lenne az esetekhez. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.