A török és az iraki katonai parancsnokok megbeszélték a kurd népszavazás utáni tennivelókat

2017 szeptember 23., szombat 16:44
75

Egyre feszültebb a helyzet a legújabb közel-keleti drámában. 

Az iraki kurdok, akik széleskörű autonómiát élveznek, népszavazást írtak ki hétfőre a teljes elszakadásról. 

Ezt Izraelen kívül egyetlen másik ország sem támogatja, az iraki, az iráni és a török kormány pedig minden erejével ellenzi. Az USA és az ENSZ is kérte a kurdokat, hogy ezt most ne csinálják.  

Hogy egészen bonyolult legyen a helyzet, az iraki kormány hadserege és az Iránból irányított iraki síita milíciák az utóbbi években a kurdokkal együtt harcoltak az Iszlám Állam ellen Irakban. Most azonban egymás ellen fordulhatnak.

Egy független Kurdisztán minden szomszédos ország érdekét sérti. Irakot azért, mert a kurd területeken sok olaj van, a törökök évtizedek óta változó hevességű polgárháborút vívnak az ottani több millió kurddal, és még Szíriában is alakul amerikai támogatással egy kurd enklávé.

Iraki kurd peshmerga harcosok Kirkuk egyik előretolt helyőrségében. Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Ebben a helyzetben szombaton tárgyalt egymással az iraki és a török hadvezetés arról, hogy mi lesz majd, ha a kurdok tényleg megtartják a népszavazást. Valószínűleg úgy döntöttek, hogy akkor háború lesz.

Közben a kurdok vezetője Bagdadba utazott. Előtte azt mondta, hogy esetleg elhalasztja a népszavazást, ha valami nagyon jó ajánlatot kap az iraki kormánytól. Azt nem pontosította, hogy mit vár. (reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt