A török és az iraki katonai parancsnokok megbeszélték a kurd népszavazás utáni tennivelókat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egyre feszültebb a helyzet a legújabb közel-keleti drámában. 

Az iraki kurdok, akik széleskörű autonómiát élveznek, népszavazást írtak ki hétfőre a teljes elszakadásról. 

Ezt Izraelen kívül egyetlen másik ország sem támogatja, az iraki, az iráni és a török kormány pedig minden erejével ellenzi. Az USA és az ENSZ is kérte a kurdokat, hogy ezt most ne csinálják.  

Hogy egészen bonyolult legyen a helyzet, az iraki kormány hadserege és az Iránból irányított iraki síita milíciák az utóbbi években a kurdokkal együtt harcoltak az Iszlám Állam ellen Irakban. Most azonban egymás ellen fordulhatnak.

Egy független Kurdisztán minden szomszédos ország érdekét sérti. Irakot azért, mert a kurd területeken sok olaj van, a törökök évtizedek óta változó hevességű polgárháborút vívnak az ottani több millió kurddal, és még Szíriában is alakul amerikai támogatással egy kurd enklávé.

Iraki kurd peshmerga harcosok Kirkuk egyik előretolt helyőrségében.Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Ebben a helyzetben szombaton tárgyalt egymással az iraki és a török hadvezetés arról, hogy mi lesz majd, ha a kurdok tényleg megtartják a népszavazást. Valószínűleg úgy döntöttek, hogy akkor háború lesz.

Közben a kurdok vezetője Bagdadba utazott. Előtte azt mondta, hogy esetleg elhalasztja a népszavazást, ha valami nagyon jó ajánlatot kap az iraki kormánytól. Azt nem pontosította, hogy mit vár. (reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.