A török és az iraki katonai parancsnokok megbeszélték a kurd népszavazás utáni tennivelókat

Egyre feszültebb a helyzet a legújabb közel-keleti drámában. 

Az iraki kurdok, akik széleskörű autonómiát élveznek, népszavazást írtak ki hétfőre a teljes elszakadásról. 

Ezt Izraelen kívül egyetlen másik ország sem támogatja, az iraki, az iráni és a török kormány pedig minden erejével ellenzi. Az USA és az ENSZ is kérte a kurdokat, hogy ezt most ne csinálják.  

Hogy egészen bonyolult legyen a helyzet, az iraki kormány hadserege és az Iránból irányított iraki síita milíciák az utóbbi években a kurdokkal együtt harcoltak az Iszlám Állam ellen Irakban. Most azonban egymás ellen fordulhatnak.

Egy független Kurdisztán minden szomszédos ország érdekét sérti. Irakot azért, mert a kurd területeken sok olaj van, a törökök évtizedek óta változó hevességű polgárháborút vívnak az ottani több millió kurddal, és még Szíriában is alakul amerikai támogatással egy kurd enklávé.

Iraki kurd peshmerga harcosok Kirkuk egyik előretolt helyőrségében.Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Ebben a helyzetben szombaton tárgyalt egymással az iraki és a török hadvezetés arról, hogy mi lesz majd, ha a kurdok tényleg megtartják a népszavazást. Valószínűleg úgy döntöttek, hogy akkor háború lesz.

Közben a kurdok vezetője Bagdadba utazott. Előtte azt mondta, hogy esetleg elhalasztja a népszavazást, ha valami nagyon jó ajánlatot kap az iraki kormánytól. Azt nem pontosította, hogy mit vár. (reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.