A török és az iraki katonai parancsnokok megbeszélték a kurd népszavazás utáni tennivelókat

háború
2017 szeptember 23., 16:44
comments 75

Egyre feszültebb a helyzet a legújabb közel-keleti drámában. 

Az iraki kurdok, akik széleskörű autonómiát élveznek, népszavazást írtak ki hétfőre a teljes elszakadásról. 

Ezt Izraelen kívül egyetlen másik ország sem támogatja, az iraki, az iráni és a török kormány pedig minden erejével ellenzi. Az USA és az ENSZ is kérte a kurdokat, hogy ezt most ne csinálják.  

Hogy egészen bonyolult legyen a helyzet, az iraki kormány hadserege és az Iránból irányított iraki síita milíciák az utóbbi években a kurdokkal együtt harcoltak az Iszlám Állam ellen Irakban. Most azonban egymás ellen fordulhatnak.

Egy független Kurdisztán minden szomszédos ország érdekét sérti. Irakot azért, mert a kurd területeken sok olaj van, a törökök évtizedek óta változó hevességű polgárháborút vívnak az ottani több millió kurddal, és még Szíriában is alakul amerikai támogatással egy kurd enklávé.

Iraki kurd peshmerga harcosok Kirkuk egyik előretolt helyőrségében.
photo_camera Iraki kurd peshmerga harcosok Kirkuk egyik előretolt helyőrségében. Fotó: Spencer Platt/Getty Images

Ebben a helyzetben szombaton tárgyalt egymással az iraki és a török hadvezetés arról, hogy mi lesz majd, ha a kurdok tényleg megtartják a népszavazást. Valószínűleg úgy döntöttek, hogy akkor háború lesz.

Közben a kurdok vezetője Bagdadba utazott. Előtte azt mondta, hogy esetleg elhalasztja a népszavazást, ha valami nagyon jó ajánlatot kap az iraki kormánytól. Azt nem pontosította, hogy mit vár. (reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.