Merkel és Schulz is mozgósítást kért

Vasárnap tartják a szövetségi parlamenti választást Németországban. Minden felmérés szerint Angela Merkel kancellár pártja, a kereszténydemokrata CDU fölényesen vezet. A második hely pedig biztosan mostani nagykoalíciós partneréé, a szociáldemokrata párté. A CDU 34, az SPD 21 százalékon áll a legutóbbi felmérés szerint.

Merkel egy almával és pártja freiburgi jelöltjével kampányol.Fotó: PATRICK SEEGER/dpa Picture-Alliance/AFP

A harmadik helyre várják az AfD-t, azt a bevándorlás-ellenes, EU-ellenes és oroszbarát pártot, amelyik 2013-as megalakulása óta először indul szövetségi választáson, és rögtön 10 százalék feletti eredményre számíthat. 

A kampány vége felé 10-11 százalék körül mérték őket, de a legutolsó felmérés szerint már 13% felett állnak, miközben az előtte lévő két nagy párt egyaránt vesztett népszerűségéből az utolsó napokban. 

Alice Weidel, az AfD listavezetője.Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Várhatóan bejut még a parlamentbe a szociáldemokratáktól balra álló Bal nevű párt, a környezetvédelmi elkötelezettségükről ismert Zöldek, és 4 év szünet után visszajuthatnak a jobboldali liberálisok is.

Merkel: 2015 nem fordulhat újra elő

A kampány utolsó napján Angela Merkel előbb Berlinben tartott gyűlést, majd saját választókerületébe, a német - lengyel határ közelébe utazott. Arra kérte a szimpatizánsait, hogy igyekezzenek elérni annyi embert még, amennyit csak lehet, és a bizonytalanokat győzködjék, hogy érdemes arra szavazni, aki Európa leggazdagabb és legstabilabb országává tudta tenni Németországot. 

Választási plakátok.Fotó: FRANK MAY/Picture-Alliance/AFP

Merkel pénteken Münchenben kampányolt, ahol azt mondta, hogy ugyan helyes döntés volt 2015-ben befogadni a menekülteket, de hasonló helyzet "soha többé nem fordulhat elő"

Martin Schulz, a szociáldemokraták kancellár-jelöltje elsősorban azzal buzdítja a szavazóit, hogy már csak azért is menjenek el sokan, hogy az AfD minél rosszabb eredményt érjen el. Schulz azt is állította, hogy egyáltalán nem biztos a veresége, hiszen a választók 37 százaléka úgy nyilatkozott a közvélemény-kutatóknak, hogy még nem tudja, hogy kire szavazzon. Azt kérte Schulz, hogy mindenki kopogjon be a környezetében lévő emberekhez és buzdítson, hogy szavazzanak a szociáldemokratákra.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy többen közülük az AfD felé húznak, csak nem akarják elárulni.

Az biztosnak látszik, hogy mindkét nagy párt, a CDU és az SPD is kevesebb szavazatot kap vasárnap, mint négy éve. Az előrejelzések szerint a baloldal az elmúlt 50 év legrosszabb eredményére számíthat. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.