Ukrajna egy olyan jogot vonna meg a kisebbségektől, ami még a Szovjetunióban is létezett

külföld
2017 szeptember 23., 09:02

"Az oktatási rendszer felszámolása a közösség megsemmisítését jelenti, különösen kisebbségben," mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Brenzovics László szerint Ukrajnában a kisebbségi jogokban egyértelműen visszafejlődés tapasztalható.

"A múlt évben és az idén olyan törvénytervezetek, törvények születtek, amelyek, nem törődve az ukrán alkotmánnyal, a nemzetközi szerződésekkel, arra irányulnak, hogy felszámolják az eddig meglévő eredményeket és jogokat,"

tette hozzá. Szerinte ha az oktatási törvényt végrehajtják, magyar tannyelvű iskola önálló intézményként nem működhet tovább Ukrajnában, csak osztályok, csoportok maradhatnak. "Olyan jogot vonnak meg, amely még a Szovjetunióban is létezett," mondta. Breznovics beszélt a Magyarországon létrejött, számára "váratlan nemzeti egységről" is. Az oktatási törvény egyaránt tiltakozik a kormány és az ellenzék is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.