Ukrajna egy olyan jogot vonna meg a kisebbségektől, ami még a Szovjetunióban is létezett

2017 szeptember 23., szombat 7:02
55

"Az oktatási rendszer felszámolása a közösség megsemmisítését jelenti, különösen kisebbségben," mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Brenzovics László szerint Ukrajnában a kisebbségi jogokban egyértelműen visszafejlődés tapasztalható.

"A múlt évben és az idén olyan törvénytervezetek, törvények születtek, amelyek, nem törődve az ukrán alkotmánnyal, a nemzetközi szerződésekkel, arra irányulnak, hogy felszámolják az eddig meglévő eredményeket és jogokat,"

tette hozzá. Szerinte ha az oktatási törvényt végrehajtják, magyar tannyelvű iskola önálló intézményként nem működhet tovább Ukrajnában, csak osztályok, csoportok maradhatnak. "Olyan jogot vonnak meg, amely még a Szovjetunióban is létezett," mondta. Breznovics beszélt a Magyarországon létrejött, számára "váratlan nemzeti egységről" is. Az oktatási törvény egyaránt tiltakozik a kormány és az ellenzék is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt