Rögtön a választás másnapján összekaptak az AfD vezetői

külföld
2017 szeptember 25., 08:45

Az eddigi legnagyobb sikerének ünneplése helyett a szélsőjobboldali AfD belső konfliktusokkal indítja a parlamenti korszakát. A hétvégi német választásokon a harmadik legjobb eredményt elérő párt társelnöke, Frauke Petry váratlanul bejelentette, hogy nem csatlakozik pártja frakciójához a Bundestagban. 

A vasárnapi választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett politikus a két társelnök, Jörg Meuthen és a párt kampányát két listavezetője, Alice Weidel és Alexander Gauland jelenlétében jelentette be, hogy nem lesz a frakció tagja. Ezzel pedig csak fokozódtak feszültségek a párton belül. A sajtótájékoztatón Frauke Petry nyíltan kritizálta  Gauland retorikáját is, mert szerint a listavezető hangnemét a polgári szavazók nem fogják konstruktívnak tartani. 

Frauke Petry és Jörg Meuthen 2017. szeptember 25-én.
photo_camera Frauke Petry és Jörg Meuthen Fotó: Michael Kappeler/dpa/AFP

Petry azt mondta, az a célja, hogy az AfD-t minél gyorsabban kormányképessé tegye és előkészítse a 2021-es hatalomátvételt. Hozzátette, hogy egy kaotikus párt nem tud kormányképes lenni. Konzervatív reálpolitikát akar folytatni. A bejelentés után otthagyta a sajtótájékoztatót. 

Miután Petry távozott a megszeppent Jörg Meuthen arról beszélt, hogy a kollégája már egy jó ideje nem működik együtt konstruktív módon a pártvezetéssel. Majd bocsánatot kért Petry viselkedése miatt. Elmondta, hogy ezeket a terveit velük sem beszélte meg korábban. Hangsúlyozta, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy két tábor van a pártban, a Petry-féle mérsékelt,  és a fundamentális ellenzéki politikát folytató, szélsőjobboldali irányzat.

Az AfD vasárnap a szavazatok 12,6 százalékát szerezte meg a szövetségi választásokon, amivel a harmadik legerősebb erőként jutottak be a szövetségi parlamentbe. Ráadásul Frauke Petrynek egyéni mandátumot is sikerült szereznie a szászországi választókörzetében. (FAZ/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.