Rögtön a választás másnapján összekaptak az AfD vezetői

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az eddigi legnagyobb sikerének ünneplése helyett a szélsőjobboldali AfD belső konfliktusokkal indítja a parlamenti korszakát. A hétvégi német választásokon a harmadik legjobb eredményt elérő párt társelnöke, Frauke Petry váratlanul bejelentette, hogy nem csatlakozik pártja frakciójához a Bundestagban. 

A vasárnapi választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett politikus a két társelnök, Jörg Meuthen és a párt kampányát két listavezetője, Alice Weidel és Alexander Gauland jelenlétében jelentette be, hogy nem lesz a frakció tagja. Ezzel pedig csak fokozódtak feszültségek a párton belül. A sajtótájékoztatón Frauke Petry nyíltan kritizálta  Gauland retorikáját is, mert szerint a listavezető hangnemét a polgári szavazók nem fogják konstruktívnak tartani. 

Frauke Petry és Jörg MeuthenFotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Petry azt mondta, az a célja, hogy az AfD-t minél gyorsabban kormányképessé tegye és előkészítse a 2021-es hatalomátvételt. Hozzátette, hogy egy kaotikus párt nem tud kormányképes lenni. Konzervatív reálpolitikát akar folytatni. A bejelentés után otthagyta a sajtótájékoztatót. 

Miután Petry távozott a megszeppent Jörg Meuthen arról beszélt, hogy a kollégája már egy jó ideje nem működik együtt konstruktív módon a pártvezetéssel. Majd bocsánatot kért Petry viselkedése miatt. Elmondta, hogy ezeket a terveit velük sem beszélte meg korábban. Hangsúlyozta, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy két tábor van a pártban, a Petry-féle mérsékelt,  és a fundamentális ellenzéki politikát folytató, szélsőjobboldali irányzat.

Az AfD vasárnap a szavazatok 12,6 százalékát szerezte meg a szövetségi választásokon, amivel a harmadik legerősebb erőként jutottak be a szövetségi parlamentbe. Ráadásul Frauke Petrynek egyéni mandátumot is sikerült szereznie a szászországi választókörzetében. (FAZ/Spiegel)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.