Rögtön a választás másnapján összekaptak az AfD vezetői

Az eddigi legnagyobb sikerének ünneplése helyett a szélsőjobboldali AfD belső konfliktusokkal indítja a parlamenti korszakát. A hétvégi német választásokon a harmadik legjobb eredményt elérő párt társelnöke, Frauke Petry váratlanul bejelentette, hogy nem csatlakozik pártja frakciójához a Bundestagban. 

A vasárnapi választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett politikus a két társelnök, Jörg Meuthen és a párt kampányát két listavezetője, Alice Weidel és Alexander Gauland jelenlétében jelentette be, hogy nem lesz a frakció tagja. Ezzel pedig csak fokozódtak feszültségek a párton belül. A sajtótájékoztatón Frauke Petry nyíltan kritizálta  Gauland retorikáját is, mert szerint a listavezető hangnemét a polgári szavazók nem fogják konstruktívnak tartani. 

Frauke Petry és Jörg MeuthenFotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Petry azt mondta, az a célja, hogy az AfD-t minél gyorsabban kormányképessé tegye és előkészítse a 2021-es hatalomátvételt. Hozzátette, hogy egy kaotikus párt nem tud kormányképes lenni. Konzervatív reálpolitikát akar folytatni. A bejelentés után otthagyta a sajtótájékoztatót. 

Miután Petry távozott a megszeppent Jörg Meuthen arról beszélt, hogy a kollégája már egy jó ideje nem működik együtt konstruktív módon a pártvezetéssel. Majd bocsánatot kért Petry viselkedése miatt. Elmondta, hogy ezeket a terveit velük sem beszélte meg korábban. Hangsúlyozta, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy két tábor van a pártban, a Petry-féle mérsékelt,  és a fundamentális ellenzéki politikát folytató, szélsőjobboldali irányzat.

Az AfD vasárnap a szavazatok 12,6 százalékát szerezte meg a szövetségi választásokon, amivel a harmadik legerősebb erőként jutottak be a szövetségi parlamentbe. Ráadásul Frauke Petrynek egyéni mandátumot is sikerült szereznie a szászországi választókörzetében. (FAZ/Spiegel)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.