Rögtön a választás másnapján összekaptak az AfD vezetői

külföld
2017 szeptember 25., 8:45
comments 170

Az eddigi legnagyobb sikerének ünneplése helyett a szélsőjobboldali AfD belső konfliktusokkal indítja a parlamenti korszakát. A hétvégi német választásokon a harmadik legjobb eredményt elérő párt társelnöke, Frauke Petry váratlanul bejelentette, hogy nem csatlakozik pártja frakciójához a Bundestagban. 

A vasárnapi választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett politikus a két társelnök, Jörg Meuthen és a párt kampányát két listavezetője, Alice Weidel és Alexander Gauland jelenlétében jelentette be, hogy nem lesz a frakció tagja. Ezzel pedig csak fokozódtak feszültségek a párton belül. A sajtótájékoztatón Frauke Petry nyíltan kritizálta  Gauland retorikáját is, mert szerint a listavezető hangnemét a polgári szavazók nem fogják konstruktívnak tartani. 

photo_camera Frauke Petry és Jörg Meuthen Fotó: Michael Kappeler/dpa/AFP

Petry azt mondta, az a célja, hogy az AfD-t minél gyorsabban kormányképessé tegye és előkészítse a 2021-es hatalomátvételt. Hozzátette, hogy egy kaotikus párt nem tud kormányképes lenni. Konzervatív reálpolitikát akar folytatni. A bejelentés után otthagyta a sajtótájékoztatót. 

Miután Petry távozott a megszeppent Jörg Meuthen arról beszélt, hogy a kollégája már egy jó ideje nem működik együtt konstruktív módon a pártvezetéssel. Majd bocsánatot kért Petry viselkedése miatt. Elmondta, hogy ezeket a terveit velük sem beszélte meg korábban. Hangsúlyozta, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy két tábor van a pártban, a Petry-féle mérsékelt,  és a fundamentális ellenzéki politikát folytató, szélsőjobboldali irányzat.

Az AfD vasárnap a szavazatok 12,6 százalékát szerezte meg a szövetségi választásokon, amivel a harmadik legerősebb erőként jutottak be a szövetségi parlamentbe. Ráadásul Frauke Petrynek egyéni mandátumot is sikerült szereznie a szászországi választókörzetében. (FAZ/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt