Egy spanyol nő kiásatná saját sírját, hogy bebizonyítsa, nem halt meg

2017 szeptember 28., csütörtök 7:38
91

Juana Escudero, az 53 éves andalúziai asszony hét éve nem tudja megújítani jogosítványát, de még egy rendes állami orvost sem tud meglátogatni, és egyáltalán, semmilyen közügyben nem képes eljárni, miután több kormányzati intézmény és hatóság is úgy tudja, hogy már meghalt. 

2010 májusában Malagában tényleg meghalt egy nő, akit nagyon hasonló névvel és születési dátummal azonosítottak, mint Juana Escuderót, és akit törölték a társadalombiztosítás rendszeréből, miután halottnak nyilvánították. Ez akkor derült ki, amikor egy sevillai kórház sürgősségi osztályán ellátták - ott közölte vele az orvosa, hogy Spanyolország számára ő rég halott. 

Ellátták ugyan, de az ügy nem oldódott meg egykönnyen. Juana arra gyanakodott, hogy a társadalombiztosító adminisztrációs hibát követett el. Ebben valószínűleg igaza is volt, de mivel csak hat évvel később derült erre fény, azóta a teljes spanyol közigazgatásban halottnak számít, bíróságoktól népességnyilvántartásig. Egyedül a bankja ismeri el, hogy él, de ők is valószínűleg csak azért, mert nekik fizeti a kölcsönét és jelzáloghitele is van. 

Juana évek óta hadakozik az ügyben a spanyol közigazgatásban. Amikor (valóban) elhunyt férje után özvegyi járadékért folyamodott, meggyanúsították személyiségtolvajlással. 2016 áprilisában aztán sikerült kibányásznia, hogy hat éve - a Sevillától jó 200 kilométerre fekvő - Malagában tényleg meghalt egy vele azonos adatokkal élő nőt. Az eset gyanús, mivel az elhunyt temetkezési költségeit senki nem állta, ezért maradványait egy több halott maradványait őrző csontházban földelték el. 

Juana és lánya most petícióval fordulnak a malagai bírósághoz, hogy engedélyezzék a sírhely feltárását és a maradványok DNS-vizsgálatát, hátha sikerül bizonyítékot találni arra, hogy él. Azt nem tudják, hogy a halott nő hogyan halt meg, de Escudero arra gyanakszik, hogy az elhunyt testvérével keverték össze, amikor hullának nyilvánították. (FOX via EFE)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt