Magyarországon valamiért minden 24,99 millió forintba kerül, amire közbeszerzést írnak ki

bűnügy
2017 szeptember 28., 06:54
comments 116

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) most tette közzé a magyar közbeszerzéseket vizsgáló kutatásának új eredményeit. Mindig érdekes dolgokat hoznak ki, most azt vizsgálták, hogy alakul a köbeszezések szerződéses ára. 

Ha nem manipulálják a közbeszerzéseket, akkor az áraknak kiszámítható valószínűséggel kell felvenniük bizonyos értékeket - valami ilyesmiről szól a Benford-törvény, amit az Egyesült Államokban például biztosítási csalások kiszűrésére használnak.

Máshogy fogalmazva: matematikailag semmi sem indokolja, hogy Magyarországon nagyon sok közbeszerzésnél 24,9 millió forint körüli összegre kössenek szerződést, ha csak nem akarnak a felek valamiért a 25 milliós határ alatt maradni az árak manipulációjával. Miután itthon bizonyos beszerzéseknél pont 25 millió forint felett szigorodnak a pályázati keretek, ezért nem is olyan rejtélyes, hogy miért akarná valaki manipulálni az árakat.

A kutatás megmutatja, hogy ez a 24,9 milliós történet nem csak legenda, hanem nagyon is valós, széles körben elterjedt árazási trükk. Ezen az ábrán például jól látszik, hogy állapítják meg a számokat a közbeszerzők.

További részletek errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.