Jon Huntsman az USA új moszkvai nagykövete

külföld
2017 szeptember 29., 04:47
Jon Huntsman a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán 2017. szeptember 19-én.
photo_camera Jon Huntsman a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán szeptember 19-én. Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Egyhangúlag szavazta meg az amerikai szenátus Jon Huntsmant az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetének. Huntsman, aki volt már republikánus elnökjelölt és Utah állam kormányzója is, gyakorlott diplomata. George w. Bush idején szingapúri nagykövet volt, Barack Obama pedig annak ellenére nagyon fontos posztra, a pekingi nagykövetség élére jelölte, hogy republikánus.

Nem is akármilyen republikánus. Utah-ban két nagy család uralja a republikánus pártpolitikát, a Romney-k és a Huntsmanek, ő az utóbbi család aktuális vezetője.

Huntsman kifejezetten önálló gondolkodónak és a republikánus párton belül mérsékeltnek számít. Függetlenségét mostani bizottsági meghallgatásain is bizonyította, ezeken Trump elnökkel szemben határozottan állította, hogy "nem is kérdés, ismétlem, nem is kérdés", hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba, és "továbbra is beleártja magát barátaink és szövetségeseink demokratikus politikai folyamataiba".

Huntsman várható kinevezéséről az első kommentárok megjegyzik, hogy a leendő nagykövet és az elnök viszonya nem mindig volt feszültségektől mentes. A tavalyi elnökválasztási kampányban Huntsman visszalépésre szólította fel Donald Trumpot és a jelenlegi alelnök, Mike Pence elnökjelöltsége mellett foglalt állást. Donald Trump pedig korábban, amikor Jon Huntsman még pekingi nagykövet volt, Twitter-bejegyzésekben bírálta a munkáját, "könnyűsúlyúnak" és "gyöngekezűnek" nevezte őt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.