Retteghet a milliárdos géniusz, magyar ellenfele akadt a napelemes tetőcserépnek

napelem
2017 október 03., 10:28

Kegyetlen harc folyik a napelemes tetőcserepek frontján, alig győzzük kapkodni a fejünket.

Tavaly novemberben írtuk meg, hogy Elon Musk, a Tesla atyja, az űrhajózástól a netes kereskedelemig terjedő birodalom felett uralkodó amerikai világfi belevág a napelemes tetőcserép bizniszbe is.

A házi napelemek új generációját Elon Musk személyesen mutatta be a sajtónak 2016 őszén, a Tesla weboldalán elérhető kalkulátorral a potenciális vásárlók a ház alapterülete, a napsütéses órák száma és a lakóhelyükön elérhető adókedvezmények alapján kiszámíthatják az áramtermelő cserepek bekerülési költségét és a befektetés megtérülési idejét.

A Tesla szerint a napelem-tetőcserép négyzetlábanként 42 dollárba kerül (452 dollár négyzetméterenként), ami drágább a hagyományos pala 17 dolláros áránál. Egy ház áramellátásához azonban elegendő a tető 30-40 százalékát napelemcseréppel lefedni.

link Forrás

De várjunk csak, hisz itt az újabb magyar piaci szereplő, ami szeletet törne a cseréptortából.

A tájékoztatás szerint a a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft tesztrendszere fél éve Bólyban működik, a kutatás-fejlesztés másfél éve tart. A rendszert speciális szenzorokkal szerelték fel, online méri és naplózza a teljesítményt, üzembe helyezése óta leállás nélkül működik.

Egy tetőhöz nagyjából 200-300 ilyen cserepet kell felhelyezni a háztartás villamos energia szükségletének biztosításához. A fejlesztéshez további tesztrendszereket építenek, a fejlesztési költségek jelentős nagyságrendet jelentenek - fejtette ki, pontos összeget azonban nem mondott.

Mizsei János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanára elmondta: a fejlesztés folyamatos, az egyetem elektronikus eszközök tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata a mérnöki tudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítja a fejlesztéshez.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.