Visszavontak egy tudományos publikációt, mert a szerzők nem tudtak megegyezni, hogy milyen sorrendben szerepeljenek rajta

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Emberi, mélységesen emberi történet bukkant elő onnan, ahonnan talán a legkevésbé várnánk: a International Behavioural and Neural Genetics Society által kiadott szakfolyóirat, a Genes, Brain and Behavior (Gének, Agy, Viselkedés) honlapján, egy cikk visszavonásáról szóló bejelentésben. 

Publikációk visszavonása önmagában még nem akkora szenzáció, az indoklás az, ami itt izgalmas. A "Nrf2: a novel therapeutic target in fragile X syndrome is modulated by NNZ2566" című cikk májusban jelent meg, de azóta is vita kísérte a sorsát, mivel a tíz szerző nem tudott megegyezni, milyen sorrendben szerepeljenek szerzőként a publikáción. 

Mint a visszavonás bejelentéséről szóló hír fogalmaz, legalább egy szerző mindvégig akadt, aki fúrta a javasolt sorrendet. Több hónap alatt sem sikerült megegyezni, ezért végül a lapnál úgy döntöttek, hogy visszavonják az egész cikket. 

Van persze valami szívderítő R. M. J. Deacon, M. J. Hurley, C. M. Rebolledo, M. Snape, F. J. Altimiras, L. Farías, M. Pino, R. Biekofsky, L. Glass és P. Cogram vitájában, de közben ez a jelenség sokat elárul a jelenlegi tudományos publikációs trendekről is. Mára a tudományos publikációk száma és a publikálás helye lett a kiemelt fokmérője egy kutató teljesítményének, ami egyrészt teljesen felborította a tudományos folyóiratok piacát (erről nagyon részletesen írt a Science Meetup, érdemes elolvasni), másrészt pedig tényleg súlyos presztízskérdés lett, hogy kinek a neve szerepel elsőnek a szerzők közül.

Többek között azért, mert a többszerzős cikkeknél gyakori lett az a megoldás, hogy az első szerző neve után a többiek már az 'Et al.', azaz az 'És a többiek' rövidítéssel szerepelnek akár a tartalomjegyzékekben, akár a nagyobb kereshető adatbázisokban, illetve a további idézésekben, ami súlyos presztízskérdés az impaktfaktorból élő tudósok számára. 

Az utóbbi időben több ötlet is felmerült, hogy hogyan lehetne jobbá tenni a tudományos attribúció rendszerét, ezekről tavaly részletesen is írtunk. Az egyik leggyakoribb módszer mind a mai napig, hogy a kutatók ábécésorrendben szerepelnek a publikáción, de így sokkal több hivatkozás jut azokra a tudósokra, akiknek a neve az ábécében elől lévő betűvel kezdődik. Az egyik felmerült ötlet a szerzők véletlenszerű sorrendben felsorolása lenne. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.