34 embert életfogytiglanra ítéltek a 2016-os török puccs miatt, 40 ezer ember sorsáról még nem döntöttek a bíróságok

külföld
2017 október 05., 10:24
comments 32

A 47 vádlottból 42-t bűnösnek találtak, és 34 embert életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek Törökországban a tavalyi puccs miatt indult egyik perben. A mostan eljárás konkrétan az Erdogan elnök ellen megkísérelt merényletről szólt. A puccs napján az elnök egy vidéki szállodában volt családjával, a török ügyészek szerint a vádlottak ide törtek be azzal a céllal, hogy megöljék az államfőt. Erdogant viszont figyelmeztették az akcióra, és így már korábban elmenekült a településről.

Abban a kérdésben nem foglalt állást a bíróság, hogy Fethullah Gulen Amerikában élő török hitszónoknak volt-e köze a puccshoz, Erdoganék szerint a háttérből ő mozgatta a szálakat, bár maga Gulen ezt következetesen cáfolta.

Törökországban összesen 40 ezer ember áll bíróság előtt a 2016-os puccsal összefüggésben, Erdogan elnök pedig arról beszélt, hogy a halálbüntetést is visszahozná, ha megszavazza a török parlament. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.