Véletlenül lefelejtették a zsidókat a kanadai holokausztemlékműről

külföld
2017 október 5., 5:19
comments 125
photo_camera Fotó: holocaustmonument.ca

Kellemetlen botrányba keveredett Justin Trudeau, Kanada PR-ból és marketingből amúgy szuperhaladó miniszterelnöke, aki nem tud úgy belebotlani egy esküvőbe vagy kajakozó családba, hogy arról ne csinálna rögtön tökéletes fényképet egy fotós. Trudeau a múlt héten, szeptember 27-én avatta fel Ottawában, Kanada fővárosában a Nemzeti Holokauszt Emlékműt. Ennek egy plakett állít emléket az emlékműn, a felirat viszont nem csupán Trudeau tettéről, vagyis az emlékmű felavatásáról, hanem magáról az apropóról, vagyis a holokausztról is megemlékezik. A maga módján, mármint.

"A Nemzeti Holokauszt Emlékmű azoknak a fériak, nők és gyerekek millióinak állít emléket, akiket a holokauszt során gyilkoltak meg, és tiszteleg a túlélők előtt, akik kitartottak és képesek voltak kanadába jutni a történelmünk egyik legsötétebb fejezete után" - áll az emléktáblán, amely mintha megfeledkezne a holokauszt egyik sajátos aspektusáról, ami miatt amúgy különlegesként szokás tekinteni erre a népirtásra. Igen, véletlenül sem esik szó arról, hogy a náci népirtás tulnyomórészt a zsidók megsemmisítését célozta, az áldozatok javarészt mind zsidók voltak.

Erre a héten az ellenzéki konzervatívok képviselői hívták fel a figyelmet. "Ha a célunk a zsidógyűlölet megsemmisítése, ahhoz nem volna rossz pontosan eltalálni a történelmet" - nyilatkozta David Sweet ellenzéki képviselő. Erre válaszolva Melani Joly, a nemzeti örökség minisztere sietve közölte, hogy a plakettet már el is távolították, és hamarosan lecserélik egy olyanra, amely már utal "a zsidó emberek által megélt borzalmakra". A BBC szerint amúgy a zsidók csupán figyelmetlenségből maradhattak le az emléktábláról, mert beszámolójuk szeirnt az emlékmű avatásán mind az antiszemitizmusról, mind "a holokauszt zsidóságra gyakorolt hatásáról" szó esett.

Amúgy egészen 2017. szeptember 27-ig, az emlékmű felállításáig Kanada volt az egyetlen a II. világháborúban a nácik ellen küzdő szövetségesek közül, ahol nem állítottak emléket a holokauszt áldozatainak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt