Halálra túlórázta magát egy fiatal japán nő

A 31 éves Miwa Sado a japán közszolgálati tévének dolgozott, 2013-ban két helyi választást is végigkövetett. Egyetlen hónap alatt 159 órával dolgozta túl magát, szinte sosem vette ki a hétvégéket, és majdnem minden este éjfélig dolgozott. Egy hónappal a születésnapja után, nem sokkal a második választás után, 31 éves korában meghalt. Halálát krónikus keringési elégtelenség okozta. Az ő esete nem egyedi, a japánoknak külön szavuk van a túl sok munka miatt bekövetkezett halálta, ez a karoshi. A fiatal nő esete csak most került a nyilvánosság elé, amikor egy hete munkaadója, az NHK bejelentette azt - írja a The New York Times.

A karoshi nevű jelenség a nyolcvanas évek óta létezik Japánban, először a kékgalléros munkások körében volt gyakori, hogy szinte szó szerint halálra dolgozták magukat. Az évek során azonban egyre többször fordult elő mérnökök, vezető beosztású menedzserek körében is. A kormány 2016-ban készült felmérése szerint a japánok negyede több mint 80 túlórát dolgozik egy hónapban. 

Néhány hónappal később egy reklámügynökség vezetője mondott le, miután kiderült, hogy 2015-ben egy alig 24 éves dolgozójuk a tetőről vetette a mélybe magát. 

Miwa Sado esetét a kormány is vizsgálta, és arra jutottak, halálát valóban a túl sok munka okozta. Munkaadója úgy nyilatkozott, az elhunyt és családja privát szféráját szerették volna tiszteletben tartani, ezért nem nyilatkoztak eddig az eset részleteiről. Most arról beszélnek, náluk is változások lesznek, hogy a jövőben megelőzhessék az ilyen eseteket. 

Japánban jelenleg azt vizsgálják, segíthet-e a dolgozók mentális és fizikális állapotán, ha havi 100 túlórában - vagy egy hat hónapos időszakra számítva havi átlagos 80 túlórában - maximalizálják a munkát, de sokak szerint ez is túl sok.

Februárban a japán kormány az ország egyik legnagyobb üzleti csoportjával, a Keidandrennel karöltve mutatta be a Prémium Péntek elnevezésű kezdeményezést, melyben arra biztatják a munkaadókat, minden hónap utolsó péntekén engedjék haza alkalmazottaikat délután háromkor. A felkért cégek csupán egy töredéke csatlakozott a kezdeményezéshez.
A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.