Halálra túlórázta magát egy fiatal japán nő

külföld
2017 október 06., 06:24
comments 118

A 31 éves Miwa Sado a japán közszolgálati tévének dolgozott, 2013-ban két helyi választást is végigkövetett. Egyetlen hónap alatt 159 órával dolgozta túl magát, szinte sosem vette ki a hétvégéket, és majdnem minden este éjfélig dolgozott. Egy hónappal a születésnapja után, nem sokkal a második választás után, 31 éves korában meghalt. Halálát krónikus keringési elégtelenség okozta. Az ő esete nem egyedi, a japánoknak külön szavuk van a túl sok munka miatt bekövetkezett halálta, ez a karoshi. A fiatal nő esete csak most került a nyilvánosság elé, amikor egy hete munkaadója, az NHK bejelentette azt - írja a The New York Times.

A karoshi nevű jelenség a nyolcvanas évek óta létezik Japánban, először a kékgalléros munkások körében volt gyakori, hogy szinte szó szerint halálra dolgozták magukat. Az évek során azonban egyre többször fordult elő mérnökök, vezető beosztású menedzserek körében is. A kormány 2016-ban készült felmérése szerint a japánok negyede több mint 80 túlórát dolgozik egy hónapban. 

Néhány hónappal később egy reklámügynökség vezetője mondott le, miután kiderült, hogy 2015-ben egy alig 24 éves dolgozójuk a tetőről vetette a mélybe magát. 

Miwa Sado esetét a kormány is vizsgálta, és arra jutottak, halálát valóban a túl sok munka okozta. Munkaadója úgy nyilatkozott, az elhunyt és családja privát szféráját szerették volna tiszteletben tartani, ezért nem nyilatkoztak eddig az eset részleteiről. Most arról beszélnek, náluk is változások lesznek, hogy a jövőben megelőzhessék az ilyen eseteket. 

Japánban jelenleg azt vizsgálják, segíthet-e a dolgozók mentális és fizikális állapotán, ha havi 100 túlórában - vagy egy hat hónapos időszakra számítva havi átlagos 80 túlórában - maximalizálják a munkát, de sokak szerint ez is túl sok.

Februárban a japán kormány az ország egyik legnagyobb üzleti csoportjával, a Keidandrennel karöltve mutatta be a Prémium Péntek elnevezésű kezdeményezést, melyben arra biztatják a munkaadókat, minden hónap utolsó péntekén engedjék haza alkalmazottaikat délután háromkor. A felkért cégek csupán egy töredéke csatlakozott a kezdeményezéshez.




Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.