Csak még rázósabb repülőutak jönnek

Amíg a globális felmelegedés felkent ellenszakértői azt hajtogatják, hogy régen nem volt hőmérő, ergó a globális felmelegedés sem okadatolható, addig a világ másik felén arról cikkeznek, hogy rázósabbak lesznek a repülőutak a felmelegedés okozta légköri változások miatt.

Egyre több a turbulencia ugyanis, amely alaposan meg tudja rázni a repülőgépet, nem kis riadalmat keltve az utasok körében, illetve nem kis feladatot adva a személyzetnek is.

A 8 földrajzi régióból két utazási magasságból származó adatok elemzéséből arra jutottak a Geophysical Research Lettersben publikáló readingi kutatók, hogy 2050 és 2080 közötti időszakra a mainál háromszor intenzívebb lesz a jelenség.

Itt most a CAT-ról, azaz Clear Air Turbulence-ről van szó, amely azért is veszélyes, mert tiszta időben, utazómagasságon jelentkezik, és megjósolhatatlan előre. A pilóták előre csak onnan értesülnek róla, hogy az előttük járó repülők turbulencia miatt más utazómagasságra kérnek engedélyt.

Ahogy az IHO írta egy tavalyi, harminc sérülttel járó CAT-baleset után:

„sokszor utazómagasságon rázza meg a gépet, és az időjárási radar sem jelzi előre, egyetlen felső sem figyelmezteti rá a pilótát. Ilyen jelentkezhet például a magas légköri jetstream-áramlatoknál (sokatmondó magyar kifejezéssel: orkáncsatorna), vagy azok peremén, ahol a gyors levegőtömeg érintkezik a lassúval, és ez okoz örvényléseket. De lehet egészen más eredete is, például nagyon magas hegyek is okozhatják nagyon erős széljárás esetén.”

A publikációban közölt térképen az is jól kivehető, hogy a szignifikáns emelkedés pont ott jelentkezik majd, ahol a legforgalmasabb a légi közlekedés:

Átlagolt turbulenciamennyiségi eltérések kalkulációja az ipari forradalom előtti időkhöz képest a 2050-2080-as időszakban.Forrás: Geophysical Research Letters/Inverse