Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, gondolkodás nélkül, nekifutásból vágtak hozzá 44 milliárd forintot

2017 október 9., hétfő 5:45
188

A Magyar Nemzet a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól 27 egyedi kormánydöntés alapján kötött szerződést kért ki közérdekű adatigényléssel, ezek közül választott ki néhány nagyon aránytalant.

A legkirívóbb példa ki másról is szólna, mint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről. A Kall Ingredients Kft.-ben (korábban Tisza-TK Projekt Kft.) különböző vállalkozásokon keresztül a miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc polgármester a kisebbségi tulajdonos. Egy-egy támogatáshoz szigorú feltételeknek kell megfelelni, de a Kall Ingredientsnek csont nélkül ment minden, olyannyira, hogy állami szereplők támogatták az egész beruházást.

A céget 2015 áprilisában alapították, decemberre már érvényes szerződése volt a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Egyedi kormánydöntéssel kapott 9,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, cserébe vállalta, hogy 31,9 milliárd forintos beruházással gabonafeldolgozó gyárat épít Tiszapüspöki határában, és a 7(!) munkavállalója mellé további 550 dolgozót felvesz – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint 2 hónappal az állami támogatás odaítélése előtt a Kall Ingredients már megállapodott a szintén állami tulajdonú Eximbankkal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Mészáros Lőrinchez köthető MKB Bankkal arról, hogy ezek hárman 113 millió euró (35 milliárd forint) hitelt nyújt a társaságnak.

Így különböző formában összesen 44,2 milliárd forintot kapott a cég, azaz többet, mint amennyibe a szerződésben vállalt beruházás kerül.

Ugyan a szerződés 31,9 milliárd forintról szól, Zahola-Pollák Vanda, a Kall Ingredients ügyvezetője májusban a Világgazdaságnak 45 milliárd forintos beruházásról beszélt.

A számok alapján a Kall Ingredients úgy kapott az állami és kormányközeli szereplőktől közel 100 százalékos támogatást, hogy korábban nem végzett érdemi üzleti tevékenységet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt