Michael Bloomberg 64 millió dollárral támogatja a szénellenes kampányt

2017 október 12., csütörtök 4:42
25
Michael Bloomberg szeptember 20-án, a Global Bloomberg Business Forum New York-i nyitórendezvényén. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

64 millió dollárt, nagyjából 16,7 milliárd forintot ajánlott fel Michael Bloomberg klímavédelmi, azon belül is elsősorban a szénenergia felszámolását célzó környezetvédelmi programokra Michael Bloomberg, New York volt polgármestere. Bloomberg, aki annak idején republikánusként volt polgármester, de nézetei alapján inkább centrista, egy nappal azután jelentette ezt be, hogy Trump környezetvédelmi főnöke, az EPA-t vezető Scott Pruitt bejelentette az Obama alatt 2015-ben bevezetett Tiszta Energia program felfüggesztését.

Ennek egyik központi eleme a szénenergia fokozatos kivezetése, a szénerőművek és szénbányák bezárása volt, hogy így is csökkentsék a globális felmelegedésért a tudományos közmegegyezés szerint leginkább felelős széndioxid-kibocsátást. Trump kampányában a szénbányászat feltámasztását ígérte, bár a szénbányászat inkább piaci, mintsem politikai okokból van válságban, leginkább az új olajtermelési alternatívák gazdaságossá válása és az Egyesült Államokban beindult földgáztermelés volt a szénipar végzete.

Bloomberg a 64 milliós támogatás bejelentésekor maga is utalt erre, jelezvén, hogy a kormányzat hamis ígéretekkel fűti a széniparban egykor dolgozók hamis reményeit. A megszűnt munkahelyek nem térnek vissza, üzente. Ez már csak azért is biztosnak tűnik, mert ha netán újra is nyitnak bányákat, az amerikai szénbányászatra jellemző külszíni fejtéseken egyre kevesebb emberre van szükség a nagyfokú automatizáció miatt.

Bloomberg a pénzt a Sierra Klub "A szénenergián túl" nevű kampányára adta, és jelezte, hogy a kormányzat támogatása nélkül is folytatható a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Trump, illetve Pruit döntése ellen már több amerikai tagállam is tiltakozott, jelezvén, hogy a bíróságon is megtámadják a döntést. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt